Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι ασφαλές να αφήνω το περίσσευμα πίτσας όλη τη νύχτα εκτός ψυγείου;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕίναι ασφαλές να αφήνω το περίσσευμα πίτσας όλη τη νύχτα εκτός ψυγείου;
spot_img

Πόσο επικίνδυνο είναι να καταναλωθεί πίτσα που έχει μείνει όλη τη νύχτα στον πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου.

Η κρύα πίτσα είναι μια από τις μεγαλύτερες γαστρονομικές απολαύσεις κυρίως για πρωϊνό και είναι κοινώς αποδεκτό ότι κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα ή δυο κομμάτια, που ξέμειναν από την χθεσινοβραδινή παραγγελία.

Εάν όμως, είτε δεν υπάρχει χώρος στο ψυγείο είτε το ξεχάσατε, είναι ασφαλές να καταναλωθεί εάν έχει μείνει όλη τη νύχτα σε θερμοκρασία δωματίου;

Ο εγγεγραμμένος διαιτολόγος Fawziah Saleh, MS, RDN, LD, σύμφωνα με το Cleneland Clinic, λέει ότι αυτό δεν είναι καλή ιδέα. «Τα ευπαθή τρόφιμα όπως η πίτσα δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση αν μείνουν έξω σε θερμοκρασία δωματίου όλη τη νύχτα». Και μάλιστα δεν έχει σημασία αν η πίτσα έχει μόνο τυρί (μαργαρίτα). Ο κίνδυνος είναι ο ίδιος με το να περιέχει πεπερόνι ή μπέικον.  Ο Saleh λέει ότι δεν μπορείτε  να την αφήσετε στον πάγκο και να την πάρετε για πρωινό το επόμενο πρωί. «Επειδή το τυρί είναι το κύριο συστατικό, οι πίτσες πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης με βακτήρια που μεταδίδονται στα τρόφιμα».

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η πίτσα μπορεί να μείνει έξω με ασφάλεια μόνο για δύο ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες, είναι ασφαλές να μείνετε έξω για μία μόνο ώρα. Σύμφωνα με το USDA, μετά από δύο ώρες, ή πρέπει να την ξαναζεστάνετε ή να τη βάλετε στο ψυγείο για να κρυώσει.

Το ίδιο ισχύει και για τις Vegan πίτσες που περιέχουν φυτικό τυρί το οποίο επίσης θεωρείται ευπαθές τρόφιμο, επομένως πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το αφήνετε έξω σε θερμοκρασία δωματίου μόνο για δύο ώρες.

Εάν δεν ακολουθήσετε τα παραπάνω υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από διάφορα παθογόνα βακτήρια, όπως σταφυλόκοκκο, σαλμονέλα,  E. coli, ή Campylobacter.

Τα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης περιλαμβάνουν στομαχικές διαταραχές, ναυτία και έμετο ή αίσθημα πόνου στο στομάχι, ενώ μπορεί να εμφανιστούν από λίγες ώρες μετά την κατανάλωση του μολυσμένου τροφίμου, έως και αρκετές ημέρες αργότερα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), μπορείτε να αποθηκεύσετε την πίτσα με ασφάλεια στην κατάψυξη για περίπου έναν έως δύο μήνες.

Αν λοιπόν συνηθίζετε να αφήνετε το περίσσευμα της πίτσας σε θερμοκρασία δωματίου προφανώς μέχρι στιγμής σταθήκατε τυχεροί ή ίσως και.. όχι. Γι’ αυτό φροντίστε είτε να μην αφήνετε ψίχουλο ή εάν αφήσετε να το διατηρείτε πάντα στο ψυγείο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο