Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ασπαρτάμη: Ο FDA διαφωνεί με την απόφαση του ΠΟΥ – Εντόπισε ελλείψεις στις μελέτες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑσπαρτάμη: Ο FDA διαφωνεί με την απόφαση του ΠΟΥ – Εντόπισε ελλείψεις στις μελέτες
spot_img

Χαρακτηρίζει «πρόκληση» για τους καταναλωτές τις αντικρουόμενες πληροφορίες.

Απάντηση στην απόφαση του ΠΟΥ να ταξινομήσει το γλυκαντικό ασπαρτάμη ως «πιθανώς καρκινογόνο» έδωσε με ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, FDA. Σύμφωνα με τον FDA δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το τεχνητό γλυκαντικό με τον καρκίνο.

Πιο συγκεκριμένα ο FDA αναφέρει:

«Η ασπαρτάμη που επισημαίνεται από το IARC ως «πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο» δεν σημαίνει ότι η ασπαρτάμη συνδέεται πράγματι με τον καρκίνο.

Η FDA διαφωνεί με το συμπέρασμα της IARC ότι αυτές οι μελέτες υποστηρίζουν την ταξινόμηση της ασπαρτάμης ως πιθανής καρκινογόνου ουσίας για τον άνθρωπο. Οι επιστήμονες του FDA εξέτασαν τις επιστημονικές πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην ανασκόπηση της IARC το 2021, όταν διατέθηκαν για πρώτη φορά και εντόπισαν σημαντικές ελλείψεις στις μελέτες στις οποίες βασίστηκε η IARC. Σημειώνουμε ότι η JECFA δεν εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια της ασπαρτάμης υπό τα τρέχοντα επίπεδα χρήσης και δεν άλλαξε την Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (ADI).

Οι επιστήμονες του FDA δεν έχουν ανησυχίες για την ασφάλεια όταν η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται υπό τις εγκεκριμένες συνθήκες. Το γλυκαντικό είναι εγκεκριμένο σε πολλές χώρες. Ρυθμιστικές και επιστημονικές αρχές, όπως η Health Canada και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχουν αξιολογήσει την ασπαρτάμη και επίσης τη θεωρούν ασφαλή στα τρέχοντα επιτρεπόμενα επίπεδα χρήσης.

Οι καταναλωτές μπορούν να βασίζονται σε προϊόντα με ασπαρτάμη και άλλα γλυκαντικά για να βοηθήσουν στη μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης. Αναγνωρίζουμε ότι η πλοήγηση σε διαφορετικές πληροφορίες από οργανισμούς υγείας είναι πρόκληση. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε αξιόπιστες, επιστημονικές πληροφορίες για την ασπαρτάμη και άλλα γλυκαντικά στον ιστότοπο του FDA για να βοηθήσουμε τους καταναλωτές να κάνουν ενημερωμένες επιλογές.»

 Ωστόσο σε άλλη ανακοίνωση ο FDA διευκρινίζει πως άτομα με δυσκολία στο μεταβολισμό της φαινυλαλανίνης λόγω μιας σπάνιας γενετικής διαταραχής που ονομάζεται φαινυλκετονουρία (PKU) θα πρέπει να αποφεύγουν ή να περιορίζουν την ασπαρτάμη. Οι καταναλωτές μπορούν να προσδιορίσουν εάν ένα προϊόν έχει ασπαρτάμη αναζητώντας το ονομαστικά στη λίστα συστατικών στην ετικέτα του προϊόντος, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει μια δήλωση για την ενημέρωση των ατόμων με PKU ότι το προϊόν περιέχει φαινυλαλανίνη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο