Το μοναδικό ζυμαρικό που σερβίρεται ως επιδόρπιο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την προσθήκη του sebadas , παραδοσιακού επιδόρπιου της Σαρδηνίας, στο μητρώο προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ). Η γέμιση αποτελείται από πρόβειο, κατσικίσιο ή/και αγελαδινό τυρί και ξύσμα λεμονιού ή/και πορτοκαλιού. Σύμφωνα με τη γαστρονομική παράδοση του νησιού, αυτό το κέικ τηγανίζεται, καρυκεύεται με μέλι ή ζάχαρη και σερβίρεται ζεστό.
Έχει στρογγυλό ή ωοειδές σχήμα φτιαγμένο με διπλό φύλλο ζύμης και κυματιστές ή λείες άκρες. Η αίτηση για την αναγνώριση της ΠΓΕ «Sebadas / Seadas / Sabadas / Seattas / Savadas / Sevadas di Sardegna» δικαιολογείται από τη φήμη του προϊόντος, το οποίο αναδείχθηκε στη Σαρδηνία ως έκφραση του τοπικού αγροκτηνοτροφικού πολιτισμού και της παραγωγής που δεν εξαπλώθηκε ποτέ πέρα από τα περιφερειακά σύνορα. Σε μια εξαιρετικά ποικίλη και ευρεία γκάμα προϊόντων, τα Sebadas είναι από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές γεμιστών γλυκών λόγω του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται στη μαγειρική. Η ισχυρή φήμη του προϊόντος οφείλεται στο γεγονός ότι, αν και είναι από κάθε άποψη προϊόν ζυμαρικών, σερβίρεται και καταναλώνεται ως επιδόρπιο. |