Οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν kombucha για τέσσερις εβδομάδες είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.
Η Kombucha είναι ένα τσάι που έχει υποστεί ζύμωση με βακτήρια και ζυμομύκητες. Στην Κίνα υπολογίζεται ότι ξεκίνησε να καταναλώνεται ήδη από το 200, αλλά απέκτησε ευρύτερη δημοτικότητα στις ΗΠΑ και μετέπειτα σε άλλες χώρες από τη δεκαετία του 1990.
Η δημοτικότητά της kombucha έχει ενισχυθεί από ισχυρισμούς ειδικών πως βελτιώνει την ανοσία και ενισχύει την ενέργεια, ενώ παράλληλα μειώνει τη λαχτάρα για φαγητό και την ένταση της φλεγμονής στο σώμα.
Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από ερευνητές της Σχολής του Πανεπιστημίου Georgetown, το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν -και το MedStar Health στις ΗΠΑ έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα θετικό στην kombucha: βοηθά στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο Frontiers in Nutrition την 1η Αυγούστου 2023, οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν kombucha για τέσσερις εβδομάδες είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους σε σύγκριση με όταν κατανάλωναν ένα ρόφημα εικονικού φαρμάκου παρόμοιας γεύσης κατά την κλινική δοκιμή σε 12 συμμετέχοντες.
Αυτό το εύρημα δείχνει πως μια τόσο απλή διατροφική παρέμβαση θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη και θέτει τη βάση για μια μεγαλύτερη δοκιμή για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα.
Κατά την δοκιμή η kombucha φάνηκε να μειώνει τα μέσα επίπεδα γλυκόζης αίματος μετά από τέσσερις εβδομάδες από 164 σε 116 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη σύνθεση των μικροοργανισμών που ζυμώνονται στην kombucha για να προσδιορίσουν ποια συστατικά μπορεί να είναι τα πιο δραστικά. Βρήκαν ότι το ρόφημα αποτελούνταν κυρίως από βακτήρια γαλακτικού οξέος, βακτήρια οξικού οξέος και μια μορφή ζύμης που ονομάζεται Dekkera, με κάθε μικρόβιο να υπάρχει περίπου σε ίση ποσότητα.