Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πορτογαλία: Δηλητηρίαση από παραδοσιακό τοπικό ψωμί σε 4 περιοχές με σχεδόν 200 θύματα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠορτογαλία: Δηλητηρίαση από παραδοσιακό τοπικό ψωμί σε 4 περιοχές με σχεδόν 200 θύματα
spot_img

Το παραδοσιακό πορτογαλικό ψωμί broa de milho προσδιορίστηκε ως η αιτία πίσω από τη δηλητηρίαση 187 ατόμων, 43 εκ των οποίων χρειάστηκαν νοσηλεία.

Η Γενική Διεύθυνση Υγείας της Πορτογαλίας (DGS) δήλωσε πρόσφατα ότι έχουν καταγραφεί 187 ύποπτα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης που σχετίζονται με την κατανάλωση broa de milho, ψωμί που φτιάχνεται από αλεύρι καλαμποκιού.

Τα κρούσματα φαίνεται να κατανάλωσαν το broa de milho μεταξύ 21 Ιουλίου και 9 Αυγούστου στις περιοχές Leiria , Santarém, Coimbra και Aveiro.

Οι ασθενείς παρουσίασαν συμπτώματα όπως ξηροστομία, μειωμένη όραση, ζάλη, διανοητική σύγχυση και μυϊκή αδυναμία, 30 λεπτά ως και 2 ώρες μετά την κατανάλωση του broa de milho. Αν και οι περισσότεροι παρουσίασαν μια ήπια εκδοχή τροφικής δηλητηρίασης, 23 ασθενείς χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Σύμφωνα με το Food Safety News, η επιδημιολογική έρευνα βρίσκεται εν εξελίξει, ενώ η DGS συνεργάζεται και με περιφερειακά τμήματα δημόσιας υγείας, την Αρχή Οικονομικής και Ασφάλειας Τροφίμων (ASAE) και την Γενική Διεύθυνση Τροφίμων και Κτηνιατρικών Υποθέσεων (DGAV).

Οι αρχές έχουν περιορίσει τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του broa de milho που υπάρχουν υπόνοιες ότι εμπλέκονται και παρακολουθούν την κατάσταση, αλλά οι αρχικές υποψίες τους επικεντρώθηκαν στο αλεύρι.

Η DGS συστήνει προληπτικά την αποφυγή του broa de milho στις τέσσερις περιοχές που αναφέρονται έως ότου υπάρξει εγγύηση ότι όλα τα δυνητικά μολυσμένα τρόφιμα έχουν απομακρυνθεί από την αγορά και έχει ολοκληρωθεί η έρευνα.

«Το Broa de milho είναι, και πρέπει να συνεχίσει να είναι, αναπόσπαστο μέρος της πορτογαλικής διατροφής. Ωστόσο, στο πλαίσιο ύποπτης τροφικής δηλητηρίασης, συνιστάται η διακοπή της κατανάλωσης αυτού του τροφίμου στις γεωγραφικές περιοχές που επλήγησαν, εν αναμονή της έρευνας από τις αρχές», ανέφερε το DGS.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα