Ενόψει της απαγόρευσης εισαγωγής θαλασσινών από την Ιαπωνία.
Αντιμέτωπα με έλλειψη θαλασσινών βρίσκονται πολλά Ιαπωνικά εστιατόρια στο Χονγκ Κονγκ, ενόψει της επικείμενης απαγόρευσης εισαγωγών προϊόντων από 10 νομούς της Ιαπωνίας ως συνέπεια της απελευθέρωσης στη Θάλασσα νερού από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η κίνηση της Ιαπωνίας, παρά το γεγονός ότι εγκρίθηκε από την πυρηνική εποπτεία του ΟΗΕ, αντιμετώπισε αντιδράσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των τροφίμων.
Το Χονγκ Κονγκ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Ιαπωνίας, μετά την ηπειρωτική Κίνα, για εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και αλιείας. Τα ιαπωνικά εστιατόρια είναι δημοφιλή στην ειδική διοικητική περιοχή και η Ιαπωνία είναι αγαπημένος προορισμός διακοπών για πολλούς κατοίκους. Το 2022, η Ιαπωνία εξήγαγε 75,5 δισεκατομμύρια γιεν (536 εκατομμύρια δολάρια) αλιευτικών προϊόντων στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές.
Ο Χάρι Γιου, 42 ετών, ιδιοκτήτης του ιαπωνικού εστιατορίου Hassun, είπε στο Reuters ότι περισσότερο από το 90% των θαλασσινών που αποστέλλονται στο Χονγκ Κονγκ είναι από το Τόκιο. «Αν απαγορεύσουν τις εισαγωγές που έρχονται μέσω Τόκιο, νομίζω ότι όλα τα εστιατόρια σούσι στο Χονγκ Κονγκ θα έχουν πρόβλημα» είπε ο Yu ο οποίος αναμένει απώλεια έως και 40% για το εστιατόριό του από την απαγόρευση και είπε ότι θα προσπαθήσει να σώσει την επιχείρησή του προσθέτοντας περισσότερο κρέας στο μενού.