Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι πόλεις με τα περισσότερα fast food – Φόβοι για αύξηση της παχυσαρκίας

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΟι πόλεις με τα περισσότερα fast food - Φόβοι για αύξηση της παχυσαρκίας
spot_img

Στις Βρετανικές πόλεις Newcastle και Croydon υπήρξε πολλαπλασιασμός των καταστημάτων γρήγορου φαγητού, με τη δεύτερη να μετρά ένα για κάθε 1.000 από τους 400.000 κατοίκους της.

Σάλος επικρατεί σε βρετανικές πόλεις με τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού, τα οποία πολλαπλασιάζονται σε ανησυχητικό βαθμό ακόμα και σε μικρές πόλεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Mirror, στην πόλη Newcastle, υπάρχουν 27,5 εστιατόρια γρήγορου φαγητού ανά 100.000 άτομα, γεγονός που την καθιστά την πόλη με τα περισσότερα fast food, ενώ στην πόλη Croydon , 300 μίλια προς τα νότια, υπήρξε επίσης πολλαπλασιασμός των καταστημάτων γρήγορου φαγητού, με ένα για κάθε 1.000 από τους 400.000 κατοίκους της πόλης.

Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί, αν αναλογιστεί κανείς πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα από τα χειρότερα ρεκόρ παχυσαρκίας στη δυτική Ευρώπη, με δύο στους τρεις ενήλικες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, και ένα στα τρία παιδιά να φτάνει σε αυτό το στάδιο μέχρι να ολοκληρώσει το δημοτικό σχολείο.

“Όντας φοιτητής, είναι σίγουρα πιο δύσκολο να πάρεις φρέσκα προϊόντα και να τρως μεγάλα γεύματα όλη την ώρα, αλλά μπορείς να πάρεις ένα φαγητό σε πακέτο που θα σε χορτάσει ακόμα περισσότερο μόνο για λίγες λίρες”, λέει στην Mirror 24χρονη Amber, η οποία γεννήθηκε στο Newcastle αλλά έχει μετακομίσει στο Λονδίνο, και επισημαίνει πως το γρήγορο φαγητό είναι βολικό. “Σχολάω το νωρίτερο στις 19.00 και μέχρι να φτάσω σπίτι είμαι εξαντλημένη οπότε θα παραγγείλω κάτι. Είναι απλά πιο εύκολο”, λέει.

Την ίδια στιγμή, ο 29χρονος Andy Page, που μεγάλωσε στο Newcastle και έχει παρατηρήσει μια αλλαγή με τον αυξανόμενο αριθμό καταστημάτων γρήγορου φαγητού, είπε στο ίδιο ειδησεογραφικό μέσο ότι “υπάρχει πολύ γρήγορο φαγητό σε μια πολύ μικρή περιοχή…Τρώω συχνά γρήγορο φαγητό, γιατί είναι χορταστικό και εύκολο”.

Η μαμά των δύο, η Kelly Staines, 39 ετών, προσθέτει ότι “υπάρχει τεράστια ανάπτυξη στο πολλά εστιατόρια γρήγορου φαγητού γύρω από το Newcastle. Υπάρχουν φαγητά σε κάθε δρόμο και δεν υπάρχει πια “χώρος” για ψώνια, απλά πολλά μέρη για φαγητό”.

Φυσικά, εκτός από τις εταιρείες που κερδοφορούν η ανάγκη των πολιτών για φτηνό φαγητό ευνοεί το δίχως άλλο την αύξηση των καταστημάτων που προσφέρουν φαγητό πακέτο. Αν πάρουμε ως παράδειγμα το παραδοσιακό fish and chips, δηλαδή ψάρι πανέ με τηγανητές πατάτες που είναι ένα παραδοσιακό βρετανικό γεύμα, οι καταναλωτές πλέον προτιμούν να το αγοράσουν από κάποιο μαγαζί από το να το φτιάξουν, μιας και η τιμή του ψαριού έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Ένας ακόμα παράγοντας για το Newcastle είναι ότι έχει έντονη νυχτερινή ζωή, με κλαμπ που κρατάνε μέχρι νωρίς το πρωί και μετά την πανδημία που ο κόσμος έβγαινε περισσότερο, αποζητούσε φαγητό μετά την έξοδο.  

Στην πόλη Croydon, οι κάτοικοι έχουν, επίσης, κατακλυστεί από Burger King, McDonald’s, KFC και Five Guys. Οι γονείς της βρετανικής αυτής πόλης δυσαρεστούνται που τα παιδιά τους, παρασυρόμενα από την υπερπροσφορά fast food, δύσκολα θα επιλέξουν πια τα υγιεινά γεύματα και απαιτούν το δημοτικό συμβούλιο να κάνει κάτι για να περιορίσει το φαινόμενο.

Ο Marlon Dawkins, 38χρονος εργαζόμενος στην εταιρεία τρένων στο Croydon, δήλωσε στη Mirror το εξής: “Είναι τρομακτικό το πόσα εστιατόρια fast food υπάρχουν. Αλλά πρόκειται για μια περιοχή χαμηλού εισοδήματος, επομένως είναι κατανοητό. Τα παιδιά ενός φίλου είναι πλέον θαμώνες στα μαγαζιά με κοτόπουλο και τηγανητές πατάτες που όταν πάνε οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ήδη τον αριθμό της παραγγελίας τους από έξω”.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα