Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
13.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πρόληψη λιστερίωσης κατά την εγκυμοσύνη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠρόληψη λιστερίωσης κατά την εγκυμοσύνη
spot_img

Ποιες τροφές έχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από λιστέρια.

Χθες 31 Αυγούστου, Παγκόσμια Ημέρα Μαιευτικής και Εγκυμοσύνης, δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Ισπανίας AESAN νέο ενημερωτικό υλικό, και βίντεο με τίτλο «Πρόληψη λιστερίωσης κατά την εγκυμοσύνη» στο οποίο συγκεντρώνονται μια σειρά από συστάσεις για τη μείωση του κινδύνου προσβολής από λιστερίωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Περιλαμβάνει μια λεπτομερή λίστα με εκείνα τα τρόφιμα των οποίων η κατανάλωση είναι σημαντικό να αποφεύγεται και αυτά που μπορούν να καταναλωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά μόνο εάν έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε ορισμένες επεξεργασίες. Η λιστερίωση είναι ένας τύπος τροφικής δηλητηρίασης που προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται Listeria monocytogenes .

Οι λοιμώξεις από λιστέρια μπορεί να εμφανίζονται ήπιες σε έγκυες γυναίκες, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για το έμβρυο.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τη μόλυνση από λιστέρια είναι να μην τρώτε τροφές υψηλού κινδύνου και να καταναλώνετε φρεσκομαγειρεμένα τρόφιμα. Τα τρόφιμα που ενέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι αυτά που είναι έτοιμα προς κατανάλωση στο ψυγείο, ειδικά αυτά με διάρκεια ζωής μεγαλύτερη από 5 ημέρες.

Ποιες τροφές έχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από λιστέρια;

  • Τρόφιμα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να μεταφέρουν βακτήρια λιστερίας είναι:
  • μαλακά και ημίμαλα τυριά — μπρι, καμαμπέρ, ρικότα, μπλε και φέτα
  • αλλαντικά και συσκευασμένα, έτοιμα προς κατανάλωση κρέατα κομμένα σε φέτες
  • πατέ ή αλείμματα κρέατος
  • soft σερβιρίσματος παγωτό
  • πεπόνι
  • προπαρασκευασμένα φρούτα ή σαλάτες
  • βλαστάρια ακατέργαστων σπόρων
  • παγωμένα θαλασσινά — ωμά στρείδια, σασίμι και σούσι και μαγειρεμένες έτοιμες προς κατανάλωση γαρίδες
  • μη παστεριωμένους χυμούς φρούτων

Ποια άλλα μέτρα για την ασφάλεια των τροφίμων μπορώ να λάβω;

Μπορείτε να μειώσετε περαιτέρω τον κίνδυνο λιστερίωσης με:

  • πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν φάτε ή βγάλετε χυμούς
  • αποφυγή φαγητού που έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης
  • να μαγειρέψετε καλά το φαγητό
  • ψύξτε τα υπολείμματα αμέσως και χρησιμοποιήστε τα μέσα σε 24 ώρες ή καταψύξτε τα
  • ξαναζεστάνετε το φαγητό μέχρι να ζεσταθεί στον ατμό

Άλλες συμβουλές χειρισμού τροφίμων

  • Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν ετοιμάσετε το φαγητό.
  • Πλύνετε τα μαχαίρια, τις σανίδες κοπής και τον εξοπλισμό κουζίνας και στεγνώστε καλά αφού ετοιμάσετε τα ωμά τρόφιμα.
  • Εάν διατηρείτε το φαγητό ζεστό, διατηρήστε το πολύ ζεστό (60°C ή περισσότερο).
  • Ξεπαγώστε τα έτοιμα προς κατανάλωση κατεψυγμένα τρόφιμα στο ψυγείο ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
  • Μην αφήνετε τα τρόφιμα να κρυώσουν – βάλτε τα στο ψυγείο μόλις φύγει ο ατμός.
  • Κρατήστε τα αποθηκευμένα τρόφιμα καλυμμένα.
  • Διατηρήστε το ψυγείο σας καθαρό.
  • Διατηρήστε το κρύο φαγητό κρύο (5°C ή πιο κρύο).
  • Στο ψυγείο σας, αποθηκεύστε το ωμό κρέας χωριστά από τα μαγειρεμένα και τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Αποθηκεύστε το στο κάτω μέρος του ψυγείου σας για να μην μπορεί να στάζει σε άλλα τρόφιμα.

Το βίντεο της AESAN περιλαμβάνει επίσης μια σειρά βασικών συστάσεων υγιεινής που στοχεύουν στη μείωση του κινδύνου προσβολής από λιστερίωση και άλλες ασθένειες, όπως το σωστό πλύσιμο των χεριών ή τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για τη σωστή απολύμανση φρούτων και λαχανικών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο