Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Ιαπωνίας-Κίνας για την απόφαση της τελευταίας να σταματήσει τις εισαγωγές τροφίμων.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα διέταξε τον υπουργό Αλιείας της κυβέρνησής του να ζητήσει συγγνώμη και να ανακαλέσει έπειτα από μια φράση του υπουργού ότι τα επεξεργασμένα ραδιενεργά ύδατα που απορρίφθησαν από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι «μολυσμένα».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Κισίντα, ο υπουργός Αλιείας Τέτσουρο Νομούρα αποκάλεσε το επεξεργασμένο ραδιενεργό νερό «μολυσμένο». Συγκεκριμένα, ο Νομούρα σε μια αποστροφή του είπε ότι οι συζητήσεις του με τον πρωθυπουργό περιελάμβαναν «την αξιολόγηση των μολυσμένων υδάτων» μετά την απόρριψη αυτών στον Ειρηνικό.
Ο Νομούρα αργότερα ζήτησε συγγνώμη και ανακάλεσε, αλλά τόνισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί λόγω της φράσης του αυτής, σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης Jiji.
Η Ιαπωνία αποκαλεί το νερό που απελευθέρωσε στον ωκεανό «νερό επεξεργασμένο με σύστημα ALPS» για να το διαχωρίσει από το μολυσμένο νερό που βρίσκεται σε δεξαμενές γύρω από την τοποθεσία του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου.
Το ALPS -Προηγμένο Σύστημα Επεξεργασίας Υγρών (Advanced Liquid Processing System)- είναι ένα σύστημα που στοχεύει στην αφαίρεση των περισσότερων ραδιενεργών στοιχείων από το νερό εκτός από το τρίτιο πριν απορριφθεί στον ωκεανό ως «επεξεργασμένο» νερό.
«Είναι βαθιά απογοητευτικό που έκανε μια τέτοια δήλωση. Έδωσα εντολή στον υπουργό Νομούρα να ζητήσει συγγνώμη καθώς και να ανακαλέσει αυτό που είπε», δήλωσε ο Κισίντα, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη φράση του υπουργού του.
Επειδή το τρίτιο, ένα ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου, είναι δύσκολο να διαχωριστεί από το νερό, τα λύματα της Φουκουσίμα αραιώνονται έως ότου τα επίπεδα τριτίου καταγράφονται κάτω από τα προβλεπόμενα όρια.
Η υπηρεσία αλιείας της Ιαπωνίας είπε ότι σε δείγματα ψαριών που ελήφθησαν κοντά στο εργοστάσιο το Σάββατο δεν βρέθηκαν ανιχνεύσιμα επίπεδα τριτίου. Ωστόσο, ο επικεφαλής ένωσης της ιαπωνικής αλιευτικής βιομηχανίας έχει εκφράσει «βαθιά ανησυχία» για την απόρριψη αυτή.
Την περασμένη εβδομάδα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε μετά από έρευνες ειδικών του Οργανισμού ότι η συγκέντρωση τριτίου στα ύδατα που άρχισε να απορρίπτει στη θάλασσα η Ιαπωνία, είναι πολύ χαμηλότερη από το προβλεπόμενο όριο.
Επίσης, η Tepco, η εταιρεία διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού, ανέφερε ότι οι πρώτες αναλύσεις για τα επίπεδα ραδιενέργειας στα ύδατα του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού είναι πειστικές. Όπως τόνισε η εταιρεία, τα επίπεδα ραδιενέργειας στα δείγματα που ελήφθησαν συνάδουν με τις προβλέψεις και είναι χαμηλότερα από το πλαφόν που είχε οριστεί στα 1.500 μπεκερέλ (Bq) ανά λίτρο.
Συνολικά η Ιαπωνία προβλέπει την απόρριψη στον Ειρηνικό Ωκεανό πάνω από 1,3 εκατομμυρίου κυβικών μέτρων νερού που είναι αποθηκευμένο στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Πρόκειται για όμβρια ύδατα, υπόγεια ύδατα και νερό που χρησιμοποιήθηκε για την ψύξη των πυρήνων των αντιδραστήρων του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού που υπέστησαν βλάβη μετά το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011, το οποίο σάρωσε τη βορειοανατολική ακτή της χώρας. Η απόρριψή τους θα γίνει πάρα πολύ σταδιακά, ως τις αρχές της δεκαετίας του 2050, σύμφωνα με το σημερινό χρονοδιάγραμμα.
Σούσι… και διπλωματικές τριβές
Παρά την εναντίωση τόσο στο εσωτερικό της Ιαπωνίας όσο και από το εξωτερικό, η χώρα άρχισε την απόρριψη επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό την περασμένη εβδομάδα.
Η κίνηση αυτή του Τόκιο είχε προέκταση και σε διπλωματικό πεδίο, επιδεινώνοντας τις εντάσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας, καθώς το Πεκίνο αντιτίθεται έντονα σε αυτήν την ενέργεια. Σε μια περαιτέρω αύξηση των σινοϊαπωνικών εντάσεων, ο Κισίντα και οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα και εξέδωσαν την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα κοινή καταδίκη της «επικίνδυνης και επιθετικής συμπεριφοράς» της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Την περασμένη Δευτέρα το Τόκιο χαρακτήρισε εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι αναφέρθηκαν πολλές περιπτώσεις παρενοχλητικών τηλεφωνημάτων που έγιναν από την Κίνα σχετικά με την απόρριψη από την Ιαπωνία επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων στη θάλασσα.
Δεδομένων των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε την Παρασκευή πως Πεκίνο και Τόκιο συμφώνησαν να ακυρωθεί μια επίσκεψη του επικεφαλής του ιαπωνικού κόμματος Komeito, του μικρότερου εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιαπωνίας,
Στην προσπάθεια να καταλαγιάσει τις ανησυχίες για την απόρριψη υδάτων, αλλά και με στόχο ταυτόχρονα να δηλώσει τη στήριξη της Ουάσινγκτον προς το Τόκιο, στις τριβές του με το Πεκίνο, σήμερα ο Αμερικανός πρέσβης στην Ιαπωνία που επισκέφθηκε την περιοχή που καταστράφηκε από το τσουνάμι του 2011, έφαγε ψάρι από τη Φουκουσίμα και είπε ότι τα ύδατα που απερρίφθησαν από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο είναι πιο ασφαλή από αυτά που «απερρίφθησαν» από κινεζικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Χθες και ο πρωθυπουργός Κισίντα έφαγε ψάρι από τη Φουκουσίμα.
Επίσης, ο Αμερικανός πρέσβης ανέμενει ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ιαπωνία αν η απαγόρευση της Κίνας στα ιαπωνικά θαλασσινά εξελιχθεί σε διαμάχη εντός του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Ιάπωνες αξιωματούχοι έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διπλωματικής δράσης για να ωθήσουν την Κίνα να άρει την απαγόρευσή της, η οποία σύμφωνα με την Ιαπωνία δεν βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία. Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζει το Τόκιο, η υποβολή καταγγελίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).
Η Κίνα την περασμένη εβδομάδα απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές θαλασσινών από τη γείτονά της, αφού η Ιαπωνία άρχισε να απορρίπτει λύματα από τη Φουκουσίμα στον Ειρηνικό, κατηγορώντας το Τόκιο ότι αντιμετωπίζει τον ωκεανό ως «υπόνομο».
«Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, η Ιαπωνία κάνει ό,τι είναι το ακριβώς σωστό, με τον σωστό τρόπο», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Ραχμ Εμανουέλ κατά την επίσκεψή του στην περιοχή.
Ο Εμανουέλ επαίνεσε τη «διεθνή επιστημονική αυστηρότητα, απόλυτη διαφάνεια» που επέδειξε η Ιαπωνία, η οποία κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τον καθαρισμό του νερού».
«Τα νερά σε αυτήν την περιοχή είναι πιο ασφαλή από (τα) μη επεξεργασμένα νερά που τα τέσσερα κινεζικά εργοστάσια απορρίπτουν στον ωκεανό», πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης έφαγε ωμή γλώσσα, τόνο και λαβράκι σε τοπικό εστιατόριο πριν αγοράσει ψάρια και ροδάκινα από ένα σούπερ μάρκετ.
Ο Εμάνουελ κατηγόρησε την Κίνα για ενέργειες «οικονομικού εξαναγκασμού», «παρενόχλησης» και «παραπληροφόρησης» κατά της Ιαπωνίας.
«Όλα αυτά είναι πολιτική», ανέφερε ο 63χρονος διπλωμάτης, «δεν έχει γίνει τίποτα από την Κίνα για να ενημερώσει, να εκπαιδεύσει ή να βελτιώσει την κρίση των ανθρώπων», τόνισε.
Η αυστραλιανή πρεσβεία προσέφερε επίσης την υποστήριξή της χθες, Τετάρτη, δημοσιεύοντας ένα βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνει διπλωμάτες της να αγοράζουν ψάρια, ροδάκινα, μαρμελάδες και αυγά από την περιοχή της Φουκουσίμα σε ένα κατάστημα στο Τόκιο.
Η ιαπωνική πρεσβεία στο Πεκίνο και τα ιαπωνικά σχολεία στην Κίνα έχουν γίνει στόχος ρίψης τούβλων και αυγών και το Τόκιο κάλεσε τους υπηκόους του εκεί να μην μιλούν δυνατά στα ιαπωνικά.
Από την άποψη αυτή, το Πεκίνο απέρριψε τις «δήθεν ανησυχίες» της Ιαπωνίας και κατηγόρησε τη «μονομερή και επιβεβλημένη» απόρριψη ιαπωνικών λυμάτων στον ωκεανό.
Οι ανησυχίες βέβαια της κίνησης του Τόκιο δεν έρχονται μόνο από το Πεκίνο με τον νοτιοκορεάτη πρωθυπουργό Χαν Ντουκ-σου να δηλώνει πριν μέρες ότι η Ιαπωνία οφείλει «να δημοσιοποιήσει με διαφάνεια» τα δεδομένα για τον αντίκτυπο που θα έχει η απόρριψη των υδάτων της Φουκουσίμα «στη διάρκεια των 30 επόμενων ετών», ενώ η νοτιοκορεατική αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε περισσότερους από δέκα διαδηλωτές που επιχείρησαν να εισέλθουν στην πρεσβεία της Ιαπωνίας στη Σεούλ στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της απόρριψης των υδάτων αυτών στη θάλασσα.
Εγγυήσεις στήριξης
Παράλληλα σήμερα, ο πρωθυπουργός Κισίνα επισκέφθηκε τη μεγαλύτερη ιχθυαγορά του Τόκιο και δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα εκπονήσει μέτρα για να βοηθήσει τον κλάδο της αλιείας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει δεκάδες δισεκατομμύρια γιεν (εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια), από τα αποθεματικά του προϋπολογισμού για αυτό το οικονομικό έτος για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα, ανέφερε η εφημερίδα Nikkei.
Ο Κισίντα είπε σε δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στην ψαραγορά Τογιόσου ότι τα αιτήματα του κλάδου περιλαμβάνουν υποστήριξη για εταιρείες για την ανάπτυξη νέων αγορών και για συζητήσεις με την Κίνα.
Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει δύο ταμεία 80 δισεκατομμυρίων γιεν (548 εκατομμύρια δολάρια) για να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων αγορών και να διατηρήσει τα πλεονάζοντα ψάρια κατεψυγμένα μέχρι να μπορέσουν να πουληθούν όταν ανακάμψει η ζήτηση, μεταξύ άλλων μέτρων.
ΑΠΕ