Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

H Βρετανία αλλάζει τους κανόνες για τα αλλεργιογόνα στην ετικέτα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνH Βρετανία αλλάζει τους κανόνες για τα αλλεργιογόνα στην ετικέτα
spot_img

Σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τον “συμψηφισμό” των ετικετών “vegan” και “free from” με την ετικέτα για τα αλλεργιογόνα .

 Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων της Βρετανίας (FSA) κυκλοφόρησε μια ενημερωμένη έκδοση της τεχνικής καθοδήγησης για τα τροφικά αλλεργιογόνα και τις πληροφορίες.

Η νέα τεχνική καθοδήγηση βέλτιστης πρακτικής στοχεύει να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις τροφίμων κατά την εφαρμογή της επισήμανσης αλλεργιογόνων, συμβάλλοντας παράλληλα στην ασφάλεια των καταναλωτών. Η ενημέρωση υποστηρίζει την καθοδήγηση FDF Change Management of Allergen Information , που δημοσιεύτηκε επίσης χθες. Η τεχνική καθοδήγηση της FSA συνιστά μια σειρά αλλαγών σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις τροφίμων πρέπει να χρησιμοποιούν την προληπτική ετικέτα αλλεργιογόνων ( PAL ) και συμβουλεύει ότι οι επιχειρήσεις τροφίμων να: 

  • Εφαρμόζουν PAL μόνο εάν υπάρχει αναπόφευκτος κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης από αλλεργιογόνα που δεν μπορεί να ελεγχθεί επαρκώς με διαχωρισμό και καθαρισμό
  • Προσδιορίζουν σε ποιο από τα 14 κύρια αλλεργιογόνα αναφέρεται το PAL – για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τη δήλωση «μπορεί να περιέχει φιστίκια» αντί για μια γενική δήλωση «μπορεί να περιέχει ξηρούς καρπούς»
  • Χρήση δηλώσεων PAL σε συνδυασμό με ετικέτα «vegan» όπου έχει εντοπιστεί κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης με αλλεργιογόνο. Μια ετικέτα “vegan” μεταδίδει διαφορετικές πληροφορίες σε έναν ισχυρισμό ‘free-from’ που είναι πληροφορίες για την ασφάλεια των τροφίμων που απευθύνονται σε διαφορετικές ομάδες καταναλωτών.

Η τεχνική καθοδήγηση περιλαμβάνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το γιατί οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιούν μια δήλωση PAL μαζί με μια δήλωση ‘free-from’ και παρέχει ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για τη χρήση δηλώσεων Χωρίς Γλουτένη που Περιέχουν Συστατικό ( NGCI ) για επιχειρήσεις τροφίμων σε μη προσυσκευασμένα τομέα των τροφίμων.  

Η Natasha Smith, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Πολιτικής στο FSA είπε:  

Αν και η χρήση του  PAL  είναι εθελοντική, είναι σημαντικό να είναι όσο το δυνατόν ακριβέστερη και χρήσιμη για τους καταναλωτές όταν εφαρμόζεται. Οι ενημερώσεις αυτής της καθοδήγησης θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα αλλεργιογόνα και να εξασφαλίσουν ότι όσοι ζουν με τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες θα αποκομίσουν το μέγιστο δυνατό όφελος από  το PAL . 

Η καθοδήγηση βοηθά επίσης να γίνει σαφής η διάκριση μεταξύ ενός ισχυρισμού «vegan» και ενός ισχυρισμού «Free from». Ένας ισχυρισμός «χωρίς» αλλεργιογόνο θα πρέπει να εγγυάται ότι το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο απουσιάζει και για να το χρησιμοποιήσει μια επιχείρηση τροφίμων πρέπει να έχει εφαρμόσει αυστηρούς ελέγχους για την εξάλειψη κάθε κινδύνου διασταυρούμενης μόλυνσης. Ένας βίγκαν ισχυρισμός δεν αφορά την ασφάλεια των τροφίμων και η νέα μας καθοδήγηση υπογραμμίζει ότι μια δήλωση PAL για οποιοδήποτε ή όλα τα μαλάκια, τα αυγά, τα ψάρια, το γάλα και τα μαλακόστρακα (τροφές που είναι τόσο ελεγχόμενα αλλεργιογόνα όσο και ζωικά προϊόντα) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επικοινωνία κινδύνου της ακούσιας παρουσίας τους, όπου αυτό έχει εντοπιστεί από την αξιολόγηση κινδύνου μιας επιχείρησης τροφίμων.

Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους καταναλωτές που έχουν αλλεργίες και δυσανεξίες να ελέγχουν την ετικέτα των προϊόντων διατροφής ανά πάσα στιγμή, για να βεβαιωθούν ότι το φαγητό δεν περιέχει συστατικά στα οποία μπορεί να είναι αλλεργικοί».  

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο