Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
25.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ειδοποίηση RASFF για το ελληνικό παστέλι

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕιδοποίηση RASFF για το ελληνικό παστέλι
spot_img

Το παστέλι που παράγεται από ελληνική εταιρεία στο Κιλκίς, εξάγεται στην Ιρλανδία.

Πριν λίγες ημέρες ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε από την αγορά το παστέλι με μαύρη σοκολάτα «JANNIS ΠΑΣΤΕΛΙ ΜΕ ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ» συσκευασίας 30g, με ημερομηνία ανάλωσης 12/6/24 και παρτίδας 3L121222, το οποίο παράγεται στην Ελλάδα από την επιχείρηση «ΓΙΑΝΝΗΣ Α.Ε.Β.Ε. Όπως διαπιστώθηκε διαπιστώθηκε, περιείχε αλλεργιογόνο ουσία (καζεΐνη γάλακτος). Το προϊόν δεν έφερε σχετική με την καζεΐνη γάλακτος, ένδειξη στην επισήμανση.

Σήμερα οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα, RASFF, για το προϊόν, καθώς εξάγεται στην Ιρλανδία. Ο κίνδυνος σύμφωνα με την πύλη RASFF είναι σοβαρός.

Το γάλα είναι ένα από τα κύρια αλλεργιογόνα και εάν δεν αναφέρεται στην ετικέτα των τροφίμων, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους αλλεργικούς. Όσον αφορά στην παρουσία του σε μαύρη σοκολάτα οφείλεται στο ότι μπορεί να εισχωρήσει σε ένα προϊόν μαύρης σοκολάτας ακόμη και όταν δεν προστίθεται σκόπιμα ως συστατικό, επειδή συνήθως η μαύρη σοκολάτα παράγεται σε εξοπλισμό που χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή σοκολάτας γάλακτος. Δυστυχώς πολλά τέτοια προϊόντα αναγράφουν στην ετικέτα τους «χωρίς γαλακτοκομικά».

Τα αλλεργιογόνα που περιέχονται σε ένα τρόφιμο αλλά δεν αναφέρονται στην ετικέτα είναι η κύρια αιτία των αιτημάτων για ανακλήσεις τροφίμων και το μη δηλωμένο γάλα είναι το πιο συχνά αναφερόμενο αλλεργιογόνο. Οι σοκολάτες είναι μια από τις πιο κοινές πηγές αδήλωτου γάλακτος που σχετίζεται με τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΜΗΝ ΤΟ ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ – Σοβαρός κίνδυνος από τα ψεύτικα κοσμήματα

Προσοχή στα φθηνά Κοσμήματα – Περιέχουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες - Εκατοντάδες ενημερώσεις στο RAPEX και ανακλήσεις σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

ΕΕ: Οριστικό ΤΕΛΟΣ στη δισφαινόλη Α (BPA) στα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

Ο "κύβος ερρίφθη" την περασμένη εβδομάδα και τα κράτη μέλη ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής για απαγόρευση της Δισφαινόλης Α σε συσκευασίες τροφίμων και ποτών.

Ένας εντερόκοκκος μπορεί να “εξοντώσει” τις καρκινογόνες αφλατοξίνες – Νέα επιστημονική ανακάλυψη

Βιολογική αποτοξίνωση της αφλατοξίνης Β 1 από Enterococcus faecium HB2-2.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα