Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή: Επικίνδυνο αλεύρι εισάγεται και πωλείται στην Ελλάδα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσοχή: Επικίνδυνο αλεύρι εισάγεται και πωλείται στην Ελλάδα
spot_img

Ειδοποίηση RASFF από τη Γερμανία – Εξάγεται σε 19 χώρες!

Πριν από λίγες ημέρες στην Πορτογαλία σημειώθηκε κύμα τροφικών δηλητηριάσεων από ψωμί το οποίο περιείχε αλκαλοειδή τροπανίου (ατροπίνη και σκοπολαμίνη), με 209 κρούσματα 43 εκ των οποίων χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη. Τα συμπτώματα των θυμάτων ήταν ξηροστομία, θολή όραση, ζάλη, διανοητική σύγχυση και μειωμένη μυϊκή δύναμη.

Χθες η Γερμανία εντόπισε τις ίδιες ουσίες σε αλεύρι ολικής αλέσεως χωρίς γλουτένη και ενημέρωσε την ευρωπαϊκή Πύλη Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF, καθώς το προϊόν διανέμεται σε 19 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Πρόκειται για το αλεύρι Bauckhof teff 227824 (ημερομηνία Best before 19 Σεπτεμβρίου 2023) και 228871 (ημερομηνία Best before 30 Οκτωβρίου 2023).

Το σύστημα RASFF είναι μία πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Αρχών Ασφάλειας Τροφίμων των χωρών της ΕΕ (όπως στην Ελλάδα ο ΕΦΕΤ) σχετικά με κινδύνους για την υγεία που προέρχονται από τρόφιμα, ώστε να μπορούν να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποτροπή του κινδύνου.

Η Γερμανία έχει ήδη αποσύρει το αλεύρι καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας Lebensmittelwarnung, περιέχει «Υπερβολικά επίπεδα ατροπίνης και σκοπολαμίνης» ατροπίνη 463,9 µg/kg με μέγιστο όριο 5,0 µg/kg και σκοπολαμίνη 158,6 µg/kg με μέγιστο όριο 5,0 µg/kg.

Το  αλεύρι Bauckhof teff πωλείται σε: Ελλάδα (κυρίως σε καταστήματα βιολογικών τροφίμων), Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Δανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία και Ελβετία

Τα αλκαλοειδή τροπανίου είναι συστατικά που αναπτύσσονται ως τα λεγόμενα ζιζάνια στις καλλιέργειες δημητριακών. Αυτά τα συστατικά μπορούν να συμπεριληφθούν στη συγκομιδή και έτσι να εισέλθουν στο φαγητό. 

Τι είναι το αλεύρι TEFF

 Το Teff είναι το μικρότερο σιτάρι στον κόσμο. Οι κόκκοι είναι στρογγυλοί και μοιάζουν με το κεχρί. Τρίβεται σε αλεύρι και χρησιμοποιείται σε πολλά διαφορετικά τρόφιμα, όπως:

  • Μπύρα
  • Ως πυκνωτικό σε σούπες και σάλτσες
  • Χυλός
  • Πουτίγκα
  • Ψημένα αγαθά
  • Ψωμί
  • Ως υποκατάστατο ρυζιού

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες teff. Ανάλογα με την ποικιλία, ο κόκκος teff μπορεί να είναι κόκκινος, ιβουάρ ή σκούρο καφέ. ‌

Σε αντίθεση με άλλα δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη, το teff είναι χωρίς γλουτένη, καθιστώντας το ιδανικό για όσους έχουν κοιλιοκάκη ή είναι ευαίσθητα στη γλουτένη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο