Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
18.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

209 τροφικές δηλητηριάσεις από ψωμί στην Πορτογαλία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων209 τροφικές δηλητηριάσεις από ψωμί στην Πορτογαλία
spot_img

Το ψωμί είχε υψηλή περιεκτικότητα σε αλκαλοειδή τροπανίου.

Mία «εθνική λιχουδιά» της Πορτογαλίας, ποικιλία ψωμιού από καλαμποκάλευρο γνωστή ως «broa de milho» ευθύνεται για 209 τροφικές δηλητηριάσεις και μερικά από τα θύματα (43) χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας της χώρας (DGS) τα συμπτώματα των θυμάτων ήταν «ξηροστομία, θολή όραση, ζάλη, διανοητική σύγχυση και μειωμένη μυϊκή δύναμη» τα οποία ένιωσαν σχεδόν αμέσως μετά την κατανάλωση του ψωμιού, μεταξύ 30 λεπτών έως δύο ώρες. H DGS εξέδωσε προειδοποίηση στους πολίτες να μην καταναλώνουν το ψωμί με την επισήμανση πως «Πρόκειται για ένα προληπτικό και μεταβατικό μέτρο , που ζητά τη συνεργασία των μελών του κοινού έως ότου αυτό το φαγητό θα θεωρηθεί ξανά ασφαλές». Οι πρώτες ύλες για το «broa de milho» είναι καλαμποκάλευρο, αυγά, ζάχαρη και μαγιά.

Τόσο σε δείγματα αλεύρου και ψωμιού όσο και από βιολογικές εξετάσεις των θυμάτων (αίμα και άλλα οργανικά υγρά ατόμων με συμπτώματα) επαληθεύτηκε η παρουσία ατροπίνης και σκοπολαμίνης σε πολύ υψηλά επίπεδα, αποτέλεσμα συμβατό με την κλινική εικόνα που παρουσιάζουν τα περιστατικά.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν καταδεικνύουν ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις μόλυνσης των αλεύρων με σπόρους φυτών του γένους Datura, μια προσβολή που μπορεί να υπάρχει στις καλλιέργειες αραβοσίτου. Η μόλυνση από τους σπόρους αυτού του ζιζανίου μπορεί να συμβεί κατά τη συγκομιδή του καλαμποκιού.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούνιο και μέσα σε λίγα μόλις 24ωρα, οι αρχές ασφάλειας τροφίμων της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου ανακοίνωσαν αρκετές ανακλήσεις τροφίμων λόγω παρουσίας αλκαλοειδών τροπανίου.

Τα αλκαλοειδή τροπανίου και κυρίως τα σπέρματα του Datura stramonium έχουν βρεθεί ως προσμείξεις σε λιναρόσπορο, σόγια, σόργο, κεχρί, ηλίανθο, φαγόπυρο και σε προϊόντα τους και επειδή δεν μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα, οι επιχειρήσεις τροφίμων, θα πρέπει να ελέγχουν το ενδεχόμενο παρουσίας αλκαλοειδών τροπανίου στα προϊόντα τους, και κυρίως σε:

  • Δημητριακά και προϊόντα παραγόμενα από δημητριακά,
  • Φαγόπυρο, σόργο, κεχρί, αραβόσιτος και αλεύρι από φαγόπυρο, σόργο, κεχρί και αραβόσιτο,
  • Τρόφιμα με βάση τα δημητριακά για βρέφη και παιδιά μικρής ηλικίας — Δημητριακά προγεύματος,
  • Προϊόντα αλευροποιίας,
  • Σπόροι για ανθρώπινη κατανάλωση,
  • Προϊόντα χωρίς γλουτένη,
  • Συμπληρώματα διατροφής, τσάι και αφεψήματα από βότανα,
  • Λαχανικά, όσπρια και ελαιούχοι σπόροι και παράγωγα προϊόντα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα