Μελέτη για τη χρήση μεμβρανών μείγματος ζελατίνης βοοειδών και χυμό πορτοκαλιού για ενεργή συσκευασία ελαίων.
Ο τομέας της συσκευασίας τροφίμων επικεντρώνεται στην ανάπτυξη καινοτόμων υλικών για τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων με ταυτόχρονη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Packaging Technology and Science, είχε ως στόχο την ανάπτυξη συσκευασίας με βάση τη ζελατίνη βοοειδών (G) αναμεμειγμένη με ακατέργαστη πηκτίνη από χυμό γλυκού πορτοκαλιού (SOPP) σε διαφορετικές αναλογίες (G/SOPP = 85/15, 65/35, 50/50, w/w) .
Το λαμβανόμενο ακατέργαστο SOPP εμφάνισε αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες λόγω της παρουσίας γαλακτουρονικού οξέος. Υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης με ανάλυση ανίχνευσης συστοιχίας διόδων αποκάλυψε την παρουσία εσπεριδίνης, κατεχίνης και ναριγγίνης ως κύριες φαινολικές ενώσεις στο SOPP. Επιπλέον, η ενσωμάτωση του τελευταίου βελτίωσε τη δομική ομοιογένεια της συσκευασίας με βάση τη ζελατίνη, καθώς και την αδιαφάνεια, τα χαρακτηριστικά φραγμού υδρατμών, τη θερμοκρασία μετάπτωσης γυαλιού και την αντοχή σε εφελκυσμό.
Το φιλμ G-SOPP (50/50) έδειξε αποτελεσματική αντιβακτηριακή δράση έναντι σε Escherichia coli και Bacillus subtilis και υψηλό αντιοξειδωτικό δυναμικό. Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι ο συνδυασμός G και SOPP μείωσε τη διαλυτότητα του ελαίου των μεμβρανών G-SOPP υποδηλώνοντας μεγάλη φυσική ακεραιότητα του φιλμ για 63 ημέρες.
Συμπερασματικά το φιλμ G-SOPP (50/50), σχεδιασμένο για συσκευασία θήκη, καθυστερεί τη διαδικασία φωτοοξείδωσης του παρθένου ελαιολάδου για 63 ημέρες αποθήκευσης, χωρίς να αλλοιώνει τις οργανοληπτικές του ιδιότητες. Συνολικά, αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα τόνισαν την πιθανή χρήση μεμβρανών μείγματος ζελατίνης-πηκτίνης για ενεργή συσκευασία ελαίων και τροφίμων με βάση τα λιπίδια.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.