Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κόπωση μετά από Covid: Το αμινοξύ που βοηθάει – Νέα μελέτη

ΑρχικήΕπιστήμηΚόπωση μετά από Covid: Το αμινοξύ που βοηθάει - Νέα μελέτη
spot_img

Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση του συνδρόμου κόπωσης μετά από Covid-19.

Το σύνδρομο μετα-ιικής κόπωσης που εμφανίζονται μετά από covid -19, χαρακτηρίζεται από αδυναμία συμμετοχής σε δραστηριότητες ρουτίνας που ήταν δυνατές πριν τη νόσο, που διαρκούν περισσότερο από 6 μήνες και συνοδεύονται από κόπωση, αδιαθεσία μετά την καταπόνηση και μη αναζωογονητικό ύπνο. Η ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής και βολικής στρατηγικής παρέμβασης για τη μείωση του συνδρόμου κόπωσης μετά την COVID-19, καθίσταται επομένως υψίστης σημασίας για τη μείωση του υψηλού φόρτου ασθενειών. 

 Τα αποτελέσματα από μια πρόσφατη κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο Food Science & Nutrition υποδεικνύουν ότι η διατροφική κρεατίνη μπορεί επίσης να ωφελήσει άτομα που αντιμετωπίζουν σύνδρομο κόπωσης μετά την COVID-19 (γνωστό και ως μακρά COVID). Το αμινοξύ κρεατίνη είναι απαραίτητο για την υγεία των μυών και του εγκεφάλου και οι άνθρωποι συνήθως χρησιμοποιούν συμπληρώματα κρεατίνης για να βελτιώσουν την απόδοση της άσκησης και να αυξήσουν τη μυϊκή μάζα.

Σε πειραματική μελέτη, 12 άτομα με σύνδρομο κόπωσης μετά την COVID-19 τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν ένα εικονικό φάρμακο ή 4 γραμμάρια μονοϋδρικής κρεατίνης την ημέρα για 6 μήνες. Η πρόσληψη κρεατίνης προκάλεσε σημαντική αύξηση των επιπέδων κρεατίνης στους μύες των ποδιών και σε όλο τον εγκέφαλο τόσο σε 3μηνη όσο και σε 6μηνη παρακολούθηση. Η λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης οδήγησε επίσης σε σημαντική μείωση της γενικής κόπωσης μετά από 3 μήνες λήψης και βελτίωσε σημαντικά τις βαθμολογίες για πολλά συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο κόπωσης μετά το COVID-19 – όπως απώλεια γεύσης, δυσκολίες στην αναπνοή, πόνους στο σώμα, πονοκεφάλους και δυσκολίες συγκέντρωση—στην 6μηνη παρακολούθηση.

«Η έγκριση της κρεατίνης μπορεί να έχει μεγάλη σημασία για την αντιμετώπιση αυτής της διαδεδομένης πάθησης, αλλά απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά μας σε διάφορες κοόρτες μετά την COVID-19», δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Sergej M. Ostojic, MD, PhD, από το Πανεπιστήμιο του Novi της Σερβίας.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε στον σύνδεσμο https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/fsn3.3597

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα