Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποιος αποφασίζει τι τρώτε; Πάντως όχι εσείς!

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΠοιος αποφασίζει τι τρώτε; Πάντως όχι εσείς!
spot_img

Η ψευδαίσθηση της επιλογής – Νέα έκθεση διερευνά τι επηρεάζει «ύπουλα» τη διατροφή των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Νέα έκθεση» Η ψευδαίσθηση της επιλογής – Γιατί κάποιος έχει ήδη αποφασίσει τι θα φάτε για μεσημεριανό γεύμα” υπογραμμίζει πώς η αγορά, η προετοιμασία και η κατανάλωση τροφίμων είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των αποφάσεων της βιομηχανίας και του μάρκετινγκ τροφίμων και όχι των επιλογών των καταναλωτών. Η έκθεση που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου “Ποιος αποφασίζει τι τρώτε;” και φιλοξενήθηκε από το Eurogroup for Animals, την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC) και την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας (EPHA), καλεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κάνουν εύκολη την πρόσβαση για τους ευρωπαίους καταναλωτές σε πιο υγιεινές, και πιο φυτικές δίαιτες με «λιγότερα και καλύτερα» ζωικά προϊόντα.

Αυτή η έκθεση συμπίπτει με τη δημοσίευση μιας νέας “επισκόπησης αποδεικτικών στοιχείων” από το ΣΑΠΕΑ, μια κοινοπραξία ανεξάρτητων επιστημόνων που συμβουλεύουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιβεβαιώνει τις ισχυρές επιρροές στις οποίες υπόκεινται οι διατροφικές επιλογές των καταναλωτών.

Το «περιβάλλον διατροφής» καθορίζει τις επιλογές που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι – μια έννοια που περιλαμβάνει το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση του κλάδου τροφίμων, τις προωθητικές προσφορές, τη διαθεσιμότητα και την τιμή των τροφίμων, ακόμη και τη χωροταξική διάταξη των καταστημάτων και των σούπερ μάρκετ. Επί του παρόντος, τα περιβάλλοντα τροφίμων ωθούν σε μεγάλο βαθμό τους καταναλωτές προς ανθυγιεινά και μη βιώσιμα τρόφιμα που είναι οι πιο διαθέσιμες, διαφημιζόμενες και συχνά οι φθηνότερες επιλογές.

Ο Reineke Hameleers, Διευθύνων Σύμβουλος του Eurogroup for Animals, παρατήρησε:
«Οι ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να τρώνε τρόφιμα που διασφαλίζουν την καλή διαβίωση των ζώων. Ωστόσο, συχνά δεν είναι τα υψηλότερης ευημερίας τρόφιμα ή τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης που τραβούν το μάτι τους από τις διαφημιστικές πινακίδες ή τα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά τα μη βιώσιμα βιομηχανικά ζωικά προϊόντα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ πρέπει να λάβουν μέτρα για να δώσουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να στραφούν σε προϊόντα φυτικής προέλευσης και υψηλότερης ευημερίας».

Η Monique Goyens, Γενική Διευθύντρια της BEUC, (The European Consumer Organisation), σχολίασε:
«Γιατί συχνά κοστίζει περισσότερο η αγορά φρούτων από ένα σακουλάκι με ανθυγιεινά σνακ; Η υγιεινή και βιώσιμη διατροφή πρέπει να γίνει η τακτική επιλογή, όχι η πολυτέλεια. Τα σούπερ μάρκετ πρέπει να σταματήσουν να προσφέρουν προσφορές που μας ωθούν προς τα τρόφιμα και τα ποτά που πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερο, και αντ ‘αυτού να στοχεύουν σε προσφορές τιμών για να υποστηρίξουν πιο υγιεινές και πιο πράσινες δίαιτες. Και οι κυβερνήσεις πρέπει να παρέμβουν για να διασφαλίσουν ότι όλοι οι καταναλωτές μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αγοράζουν τρόφιμα που είναι καλά για την υγεία τους και τον πλανήτη».

Η Dr Milka Sokolović, Γενική Διευθύντρια της EPHA, πρόσθεσε:
«Τα τρέχοντα περιβάλλοντα τροφίμων μας έχουν σχεδιαστεί για να μεγιστοποιούν τα φτωχά διατροφικά τρόφιμα, οδηγώντας σε έναν μακρύ κατάλογο μη μεταδοτικών ασθενειών με αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης και επιβάρυνση για την κοινωνία. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φέρουν την ευθύνη για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης στην οποία το περιβάλλον διατροφής μας μας αρρωσταίνει. Πρέπει να υποστηρίξουν τους ανθρώπους να κάνουν τις υγιεινές και βιώσιμες επιλογές τροφίμων, καθιστώντας τους την προεπιλεγμένη επιλογή».

Αυτό το φθινόπωρο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει μια πρόταση για ένα νομοθετικό πλαίσιο για τα αειφόρα συστήματα τροφίμων (FSFS) ως μία από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες της στρατηγικής Farm to Fork. Αυτή η πρωτοβουλία έχει τη δυνατότητα να προετοιμάσει το έδαφος για έναν μετασχηματισμό των περιβαλλόντων τροφίμων σε περιβάλλοντα που είναι υγιεινά και βιώσιμα από προεπιλογή .Έκθεση «Η ψευδαίσθηση της επιλογής» καταδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να εγκριθεί η πρόταση αυτή από την Επιτροπή . Συγκεκριμένα, η υγιεινή και βιώσιμη επιλογή τροφίμων πρέπει να είναι:

– πιο προσιτή
– Ευρέως διαθέσιμη και ελκυστική
– Πιο εμπορεύσιμη
– Εύκολη όταν τρώτε έξω
– Η προεπιλεγμένη επιλογή για δημόσιες προμήθειες
– Και τέλος, τα τρόφιμα πρέπει να γίνουν πιο υγιεινά και πιο βιώσιμα από το σχεδιασμό.

Πηγή: BEUC

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο