Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Περισσότερα «μαμούνια» στα τρόφιμα σε νοικοκυριά και σε εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης λόγω της κλιματικής αλλαγής

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠερισσότερα «μαμούνια» στα τρόφιμα σε νοικοκυριά και σε εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης λόγω της κλιματικής αλλαγής
spot_img

Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει οδηγήσει σε αύξηση της παρουσίας σκόρου αποξηραμένων φρούτων στη βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων παγκοσμίως.

Ο σκόρος των αποξηραμένων φρούτων (Cadra calidella ) είναι ίσως το πιο κοινό παράσιτο στη βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων παγκοσμίως. Προκαλεί επίσης ενόχληση και στα νοικοκυριά.

Οι προνύμφες τους τρέφονται με αποθηκευμένες τροφές και τις μολύνουν με τα περιττώματά τους. Ο σκόρος των αποξηραμένων φρούτων ευδοκιμεί σε θερμότερες συνθήκες και βρίσκεται κυρίως στις μεσογειακές χώρες, Τρέφεται με αποξηραμένα φρούτα, χαρούπια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, γι’ αυτό και ονομάστηκε έτσι. Εισήχθη στην Κεντρική Ευρώπη τον 19ο αιώνα και, λόγω του ευρέος διατροφικού του φάσματος – τρώει αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, σοκολάτα, κακάο, ζυμαρικά, μπαχαρικά, δημητριακά κάθε είδους και πολλά άλλα φυτικά προϊόντα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις και φρέσκα φρούτα– τη στιβαρότητά του και την αντοχή του στο κρύο εντοπίζεται συχνά σε πολλές εγκαταστάσεις αποθήκευσης και κατασκευής εταιρειών παραγωγής τροφίμων καθώς και σε νοικοκυριά.

Παρά την αντοχή του στο κρύο, ο σκόρος των αποξηραμένων φρούτων επωφελείται από την αύξηση της θερμοκρασίας ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής: περισσότερες γενιές σχηματίζονται κάθε χρόνο. Αυτό αυξάνει την πίεση των παρασίτων στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης εάν δεν είναι κλιματιζόμενες.

Ο σκόρος των αποξηραμένων φρούτων προσβάλλει τις αποθηκευμένες τροφές τις οποίες μολύνει με περιττώματα ενώ δημιουργεί και εμφανείς ιστούς που συσσωματώνονται στα τρόφιμα, καθιστώντας οτιδήποτε βρώσιμο μη βρώσιμο. Οι σκώροι έχουν μέγεθος περίπου 8 mm όταν βρίσκονται σε ηρεμία, με τα φτερά τους διπλωμένα και αναγνωρίζονται εύκολα από τα κρεμοκίτρινα μπροστινά φτερά τους με ένα κοκκινοκαφέ εξωτερικό στο μισό του φτερού. Οι προνύμφες του σκόρου αποξηραμένων φρούτων έχουν υπόλευκο χρώμα και μπορεί να έχουν κοκκινωπή και πρασινωπή απόχρωση. Το κεφάλι των προνυμφών είναι επίσης καφέ και ολόκληρο το σώμα είναι λιπαρό γυαλιστερό. Όταν αναπτυχθεί πλήρως, η προνύμφη έχει μήκος περίπου 13 mm

Σε προϊόντα δημητριακών κάθε είδους, οι κάμπιες τρέφονται κυρίως με το φύτρο, αφήνοντας το ενδοσπέρμιο σε μεγάλο βαθμό άθικτο. Τα βαριά μολυσμένα αποθέματα είναι ραβδωτά ή καλύπτονται με τους ιστούς τους.  

Πρόληψη και έλεγχος

Συμβουλές για οικιακή χρήση

  • Αποθηκεύστε τα τρόφιμα μόνο σε καλά σφραγισμένα δοχεία αποθήκευσης με ελαστικά στεγανοποιητικά ή βιδωτά καπάκια
  • Πετάξτε όλα τα μολυσμένα τρόφιμα απευθείας στον κάδο απορριμμάτων έξω από το σπίτι
  • Αφαιρέστε τους σκώρους που φτερουγίζουν ή κάθονται γύρω με μια ηλεκτρική σκούπα
  • Ο έλεγχος των προσβολών είναι δυνατός μέσω παγίδων φερομόνης από φαρμακεία ή καταστήματα υλικού και συνιστάται σε περίπτωση τακτικών προσβολών στο παρελθόν, ειδικά το φθινόπωρο
  • Οι σίτες στα παράθυρα, τις πόρτες και τους φεγγίτες (οροφής) μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης
  • Εάν πρέπει να παλεύετε με τους σκόρους των αποξηραμένων φρούτων ξανά και ξανά, υπάρχουν ειδικά σκευάσματα που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Γενικά μέτρα υγιεινής για τη βιομηχανία

  • Ενδελεχής καθαρισμός των μηχανημάτων συγκομιδής και μεταφοράς
  • Ενδελεχής καθαρισμός των χώρων αποθήκευσης (αφαίρεση σκουπιδιών και απορρίμματα καθαρισμού) πριν την αποθήκευση
  • Καταστροφή ήδη προσβεβλημένων αποθεμάτων
  • Σφράγιση παραθύρων και θυρών με χείλη από καουτσούκ και σίτες εντόμων
  • Μόνωση οροφών και τοίχων για αποφυγή συμπύκνωσης
  • Σοβάτισμα κενών, ρωγμών και πορωδών τοίχων, αποφυγή σανίδων δαπέδου και ξύλινης σανίδας με αρμούς και κενά
  • Ψύξη των αποθηκευμένων εμπορευμάτων στους 10-13 °C
  • Μετά από ενδελεχή καθαρισμό, επεξεργαστείτε τους άδειους αποθηκευτικούς χώρους με ψεκασμούς, παράγοντες ομίχλης (εντομοκτόνα επαφής), που θα σκοτώσουν τους σκώρους. Ωστόσο, οι κάμπιες δεν μπορούν να ελεγχθούν με αυτούς τους παράγοντες λόγω του κρυμμένου τρόπου ζωής και της στιβαρότητάς τους

Ανίχνευση

  • Τοποθετώντας παγίδες φερομόνης, οι αρσενικοί σκώροι έλκονται και παραμένουν προσκολλημένοι στις κολλητικές επιφάνειες. Επιπλέον, οι αποθήκες θα πρέπει να ελέγχονται για ενήλικες σκώρους στους τοίχους και στα υλικά συσκευασίας

Ελεγχος

  • Υποκαπνισμός μολυσμένων καταστημάτων
  • Βιολογικός έλεγχος

Εξειδικευμένες πληροφορίες

Το σημείο μηδέν ανάπτυξης του σκόρου αποξηραμένων φρούτων είναι περίπου 14 °C. 

Πηγή: AGES

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο