Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Είμαι μικροβιολόγος και αυτά είναι που δεν τρώω (και που) για να μην αρρωστήσω”

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων"Είμαι μικροβιολόγος και αυτά είναι που δεν τρώω (και που) για να μην αρρωστήσω"
spot_img

Λέκτορας Μικροβιολογίας αποκαλύπτει μερικά μικρά “μυστικά” της ασφάλειας τροφίμων στην καθημερινότητα.

Η Primrose Freestone Ανώτερη Λέκτορας Κλινικής Μικροβιολογίας, στο Πανεπιστήμιο του Leicester σε άρθρο της στο the conversation αναλύει τι και που, δεν τρώει ποτέ για να αποτρέψει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

 Το πρώτο το οποίο αποφεύγει είναι τα υπαίθρια γεύματα, όπως σε πικνίκ ή μπάρμπεκιου. Ο λόγος είναι πως ο κίνδυνος δηλητηρίασης αυξάνεται όταν το φαγητό βγαίνει σε εξωτερικό χώρο. Η πρώτη γραμμή άμυνας των καταναλωτών έναντι των παθογόνων μικροβίων είναι η καθαριότητα τω χεριών. Αλλά πόσο συχνά υπάρχει τρεχούμενο νερό και σαπούνι σε ένα πάρκο, ή σε μία παραλία; Ποτέ! Και αν νομίζετε πως τα αντισηπτικά τζελ είναι η λύση κάνετε λάθος, γιατί δεν σκοτώνουν όλους τους ιούς και τα μικρόβια σε αντίθεση με το σαπούνι που είναι πολύ πιο αποτελεσματικό. Επίσης το φαγητό όταν είναι εκτεθειμένο σε εξωτερικούς χώρους προσελκύει μύγες, μυρμήγκια σφήκες και άλλα έντομα τα οποία είναι πολύ πιθανό να μεταφέρουν μικρόβια στο φαγητό.

Το δεύτερο πράγμα που προσέχει είναι οι μπουφέδες. Πόσες φορές άλλωστε δεν έχουμε γράψει για δηλητηριάσεις σε γάμους, βαφτίσια και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις; Δικαίως λοιπόν η Freestone εφιστά την προσοχή όταν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κρύο ή ζεστό μπουφέ. Οι λόγοι είναι πολλοί μεταξύ των οποίων, μεταφορά μικροβίων από τους άλλους επισκέπτες ή καλεσμένους μέσω φτερνίσματος, αγγίγματος ή βήχα. Επίσης και εδώ επειδή τα φαγητά είναι εκτεθειμένα υπάρχει ο κίνδυνος διάφορων εντόμων που θα καθίσουν σε αυτά και θα μεταφέρουν μικρόβια. Καλό είναι να κοιτάζετε το ρολόι σας και να μην φάτε τίποτα, πέραν των δύο ωρών από τη στιγμή που ανοίγει ο μπουφές, εάν τα τρόφιμα δεν είναι σκεπασμένα ή σε ψυγείο. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι οι μπουφέδες συνήθως ανοίγουν πριν φτάσετε, επομένως είναι δύσκολο να γνωρίζετε, αν οι πιατέλες με μαγειρεμένο κρέας, θαλασσινά, σαλάτες, επιδόρπια και πεντανόστιμα τακτοποιημένα φρούτα και λαχανικά, βρίσκονται εκεί για περισσότερες από δύο ώρες. Γι’ αυτό, ακόμα και εάν κινδυνεύετε να σας χαρακτηρίσουν αγενή ή πεινασμένο προσπαθήστε να είτε πρώτοι στη σειρά για σερβίρισμα.

Εκτός από υπαίθρια γεύματα και τους μπουφέδες, η μικροβιολόγος αποφεύγει και μεμονωμένα τρόφιμα, όπως τα στρείδια, οι έτοιμες σαλάτες σε σακούλες καθώς και μερικές ακατάλληλες πρακτικές μαγειρέματος.

Όσον αφορά στα στρείδια, μπορούν να  είναι μολυσμένα με μικρόβια, όπως το Vibrio και ο νοροϊός, χωρίς να έχουν διαφορετική εμφάνιση, μυρωδιά ή γεύση, αλλά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές τροφιμογενείς ασθένειες.

Το έτοιμο μαρούλι σε σακούλα μπορεί να περιέχει μικρόβια τροφικής δηλητηρίασης όπως το E coliη σαλμονέλα και η λιστέρια. Η ερευνητική ομάδα της Primrose Freestone ανακάλυψε ότι αυτά τα παθογόνα αναπτύσσονται περισσότερες από χίλιες φορές καλύτερα όταν “τρώνε” χυμούς από φύλλα σαλάτας, ακόμα κι αν η σακούλα της σαλάτας βρίσκεται στο ψυγείο. Ανησυχητικό είναι επίσης ότι τα ίδια μικρόβια χρησιμοποιούν τους χυμούς της σαλάτας για να γίνουν πιο επικίνδυνα για λοίμωξη στους καταναλωτές. Και εάν είστε φαν των σαλατών σε σακούλες να ξέρετε πως οι περισσότερες είναι ασφαλείς εάν φυλάσσονται στο ψυγείο, πλυθούν καλά πριν από τη χρήση (ακόμη και η έτοιμη για κατανάλωση σαλάτα θα πρέπει να πλυθεί) και καταναλωθούν το συντομότερο δυνατό μετά την αγορά τους.

Γενικά και συνοπτικά θα πρέπει να γνωρίζετε τα παρακάτω:

Υπαίθρια γεύματα: Τα μικρόβια μπορεί να διπλασιαστούν σε αριθμό εάν παραμείνει το φαγητό στους 30℃ για περισσότερες από μερικές ώρες. Για μπάρμπεκιου, το κρέας πρέπει να ψηθεί καλά και ένα θερμόμετρο κρέατος είναι μια καλή επένδυση για την αποφυγή τροφικής δηλητηρίασης. Μην τρώτε κρέας εάν η εσωτερική του θερμοκρασία είναι μικρότερη από 70℃ .

Μπουφέδες: Να αποφεύγεται τα χλιαρά πιάτα, καθώς τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα όταν το φαγητό διατηρείται σε θερμοκρασία μικρότερη από 60℃ . Όσον αφορά στο πρωινό σε ξενοδοχεία, η καλύτερη λύση είναι ψωμάκι φρεσκοψημένο, με βούτυρο και μαρμελάδα σε ατομικές συσκευασίες.

Στρείδια: Μόνο καλομαγειρεμένα οστρακοειδή γιατί η ζέστη σκοτώνει αποτελεσματικά τα επιβλαβή μικρόβια.

Έτοιμες σαλάτες: Μόνο στο ψυγείο η συντήρηση, πάντα πλύσιμο και όσο το δυνατό πιο άμεση κατανάλωση

Οικιακές πρακτικές

  • Έλεγχος των ημερομηνιών λήξης
  • Πλύσιμο χεριών πριν και μετά τον χειρισμό τροφίμων
  • Προσεκτική χρήση των σανιδών κοπής (άλλη για κρέας άλλη για λαχανικά, άλλη για ωμά άλλη για μαγειρεμένα)
  • Ποτέ να μην ξαναζεσταίνετε το μαγειρεμένο ρύζι.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο