Το παγωτό βανίλια είναι φτιαγμένο από ανακυκλωμένο πλαστικό και είναι πιθανώς ασφαλές για κατανάλωση.
Στις 10 Ιουνίου τους 2021 δημοσιεύτηκε, στο περιοδικό Green Chemistry, μελέτη των Joanna C. Sadler και Stephen Wallace, βάσει της οποίας κατάφεραν να πετύχουν την ΑΜΕΣΗ ανακύκλωση του τερεφθαλικού οξέος που προέρχεται από το ΡΕΤ σε βανιλίνη με γενετικά τροποιημένα στελέχη Escherichia coli. Μάλιστα οι ερευνητές ανέφεραν πως μετά τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας, επιτεύχθηκε μετατροπή 79% του τερεφθαλικού οξέος σε βανιλίνη. Αυτή η διαδικασία ήταν η πρώτη προσπάθεια βιολογικής ανακύκλωσης πλαστικών απορριμμάτων, την παραγωγή βανιλίνης από PET χρησιμοποιώντας έναν γενετικά τροποποιημένο μικροοργανισμό.
Βάση αυτής της ανακάλυψης δημιουργήθηκε το πρώτο παγωτό από μετατροπή ανακυκλωμένου πλαστικού σε βανιλίνη. Σε λίγο καιρό λοιπόν μην απορήσετε εάν δείτε να πωλούνται παγωτά από… πλαστικά υλικά. Το παγωτό είναι δημιούργημα της Ιταλίδας Eleonora Ortolani που ζει εδώ και αρκετό καιρό στο Λονδίνο, όπου εργάζεται πάνω σε ένα παγωτό που φτιάχνεται με ανακύκλωση πλαστικού.
Η φοιτήτρια του Central Saint Martins Design School πειραματίστηκε σε συνεργασία με την επιστήμονα τροφίμων από το London Metropolitan University και την ερευνήτρια Joanna Sadler από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Το παγωτό της είναι το πρώτο φαγητό στον κόσμο που παρασκευάζεται από πλαστικά απόβλητα και η ιδέα ξεκίνησε από την απογοήτευση που προκαλούν οι τεράστιες ποσότητες πλαστικού που μολύνουν το περιβάλλον, κυρίως τους ωκεανούς του πλανήτη.
Η διαδικασία επεξεργασίας του πλαστικού, που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Εδιμβούργου, χρησιμοποιεί βακτήρια και ένζυμα για να μετατρέψει το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (Pet) σε βανιλίνη, την οργανική ένωση που δίνει στο πραγματικό παγωτό τη γεύση βανίλιας.
Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή στο μέλλον, το ανακυκλωμένο πλαστικό θα μπορούσε να γίνει μια ασφαλής ουσία για προσθήκη σε τρόφιμα, προς το παρόν, ωστόσο, δεν επιτρέπεται η κατανάλωση του «πλαστικού» παγωτού αφού δεν έχει ακόμη ελεγχθεί για να διαπιστωθεί η ασφάλειά του. Αν και το μόριο που συντίθεται είναι στην πραγματικότητα χημικά πανομοιότυπο με αυτό της συνθετικής βανιλίνης που ήδη γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε σε πολλές συνταγές, αυτό θεωρείται ένα εντελώς νέο συστατικό από τους φορείς ασφάλειας τροφίμων.
Το έργο παρουσιάστηκε από την Ortolani στην έκθεση για αποφοίτους της σχολής σχεδιασμού του Λονδίνου , με την ελπίδα να πυροδοτήσει μια συζήτηση σχετικά με την αντίληψη του τι θεωρούμε φυσικό έναντι του συνθετικού, μια σκέψη που θα βοηθήσει στη ανατροφή της επιβράδυνσης του τομέα των τροφίμων λόγω της κλιματικής αλλαγής.