Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
15.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμονες επικρίνουν ΕΕ και EFSA για την επανέγκριση της γλυφοσάτης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπιστήμονες επικρίνουν ΕΕ και EFSA για την επανέγκριση της γλυφοσάτης
spot_img

Έκκληση στην ΕΕ για απόρριψη της πρότασης.

     Παρά το γεγονός ότι ο ΠΟΥ περιέγραψε τη γλυφοσάτη ως «πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο» το 2015, η χημική ουσία εγκρίθηκε εκ νέου για χρήση στην ΕΕ το 2017. Η ετυμηγορία θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 15 Δεκεμβρίου 2023 και πρόσφατα η ΕΕ πρότεινε την επανέγκριση της χρήσης της, για άλλα 10 χρόνια, βασιζόμενη στην γνωμοδότηση της EFSA η οποία διαπίστωσε πως δεν υπάρχουν κρίσιμοι τομείς ανησυχίας».

  Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) πρότεινε την εκ νέου έγκριση του συστατικού των κοινών ζιζανιοκτόνων, οι ειδικοί και οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο που έχει η συνεχής χρήση της χημικής ουσίας στη διατροφή και στην υγεία των καταναλωτών.

   Ο Tjerk Dalhuisen του Pesticide Action Network (PAN) Europe λέει στο Nutrition Insight: «Οι περισσότεροι ανεξάρτητοι ειδικοί επιστήμονες συμφωνούν ότι η γλυφοσάτη έχει πολύ αρνητική επίδραση στην υγεία, τη βιοποικιλότητα, τη ζωή του εδάφους και την ποιότητα του νερού, δεδομένου ότι είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο σε πολλές χώρες.

   Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή συνέταξε έναν κανονισμό για τη γλυφοσάτη αφού διαπιστώθηκε ότι δεν προκαλεί «κρίσιμη ανησυχία» από την Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της ΕΕ (EFSA) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA). Ο Dalhuisen από την άλλη, διαφωνεί με την ετυμηγορία, επισημαίνοντας ανεξάρτητη έρευνα που συνδέει τη γλυφοσάτη με το οξειδωτικό στρες που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA και καρκίνο, τοξικότητα στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο ενηλίκων και παιδιών. Λέει ακόμη ότι η χημική ουσία έχει περαιτέρω ταυτοποιηθεί ότι επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου και τις επιδράσεις που διαταράσσουν τις ορμόνες (ενδοκρινικές).

   Επιστήμονες και περιβαλλοντικοί ακτιβιστές αμφισβήτησαν την απόφαση της EFSA και του ECHA υπέρ της γλυφοσάτης, αφού η έκθεση PAN από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους διαπίστωσε ότι υπάρχουν μη χημικές εναλλακτικές λύσεις για τη μαζική χρήση της γλυφοσατης.

    Ο Eoin Dubsky, μιλώντας στο Nutrition Insight εκ μέρους του διεθνούς οργανισμού υπεράσπισης Ekō, συμφωνεί με τον Dalhuisen, δηλώνοντας ότι “θα ήταν άσχημα νέα για την υγεία μας και το περιβάλλον μας εάν οι κατασκευαστές φυτοφαρμάκων πάρουν ξανά το πράσινο φως για να συνεχίσουν να πουλάνε γλυφοσάτη”. Λέει ότι η έρευνα στην οποία είχε πρόσβαση η GRG έδειξε σημαντική διαταραχή συμπεριφοράς σε νεαρούς αρουραίους όταν οι μητέρες τους εκτέθηκαν στο φυτοφάρμακο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υπενθυμίζει ακόμη ότι μια μετα-αναλυτική ανασκόπηση του 2021 επιστημονικών εγγράφων διαπίστωσε ότι τα περισσότερα είδη μελισσών, συμπεριλαμβανομένων των άγριων και μεμονωμένων ειδών μελισσών, υποφέρουν σημαντικά από δυσμενείς επιπτώσεις όταν εκτίθενται στη γλυφοσάτη. Ανεξάρτητη έρευνα δείχνει επίσης ότι η χρήση προϊόντων glyphosate βλάπτει την περιεκτικότητα των καλλιεργειών σε θρεπτικά συστατικά.

   Ο Chris Methmann, εκτελεστικός διευθυντής της FoodWatch Germany, λέει στο Nutrition Insight ότι «η πρόταση της EC είναι απαράδεκτη. Από τη μια πλευρά, η Ursula von der Leyen (πρόεδρος της EC) υπόσχεται να διασφαλίσει ότι θα ψεκάζονται λιγότερα φυτοφάρμακα στην Ευρώπη – και ταυτόχρονα, θέλει να το εγκρίνει για άλλα δέκα χρόνια. Αυτό δεν είναι αξιόπιστο».

Ο Dubsky λέει: «Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης της ΕΕ που συνήλθαν στις 12 Οκτωβρίου μπορούν ακόμη να απορρίψουν την πρόταση της Επιτροπής, υποστηρίζοντας την αρχή της προφύλαξης και βάζοντας τους ανθρώπους πάνω από τα εταιρικά κέρδη».

https://www.foodingredientsfirst.com/news/scientists-slam-eu-proposals-to-reapprove-glyphosate-amid-concerns-it-impairs-nutrient-content-of-crops.html

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα