Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελλάδα: Οι αρτοποιοί “τα βάζουν” με τα σουπερμάρκετ – Κάνουν λόγο για παραπλάνηση των καταναλωτών

ΑρχικήΝέαΕλλάδα: Οι αρτοποιοί "τα βάζουν" με τα σουπερμάρκετ - Κάνουν λόγο για παραπλάνηση των καταναλωτών
spot_img

Η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος είπε ότι δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε αύξηση τις τιμής του ψωμιού.

Το θέμα της παραπλάνησης των καταναλωτών και η ανάγκη αυστηροποίησης των ελέγχων για το διατηρημένο- κατεψυγμένο ψωμί που διατίθεται στα Σούπερ Μάρκετ, κυρίως από τις εγκαταστάσεις περάτωσης έψησης  χωρίς να έχει την απαιτούμενη σήμανση τέθηκε από την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος στον Υπουργό Ανάπτυξης Κων/νου Σκρέκα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και προστασίας του καταναλωτή κου  Σωτήριου Αναγνωστόπουλου.

Με αφορμή το γεγονός αυτό και την άμεση επίπτωση που έχει στον καταναλωτή, δεδομένου ότι τις περισσότερες φορές δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το προϊόν που προμηθεύεται (λόγω της ελλιπούς ή και καθόλου σήμανσης η οποία σημειωτέων προβλέπεται νομοθετικά), τέθηκε στον Υπουργό το θέμα του όρου «φούρνος- αρτοποιείο». Ένας όρος ο οποίος ήταν με σαφήνεια ορισμένος στην αρτοποιητική νομοθεσία και που άλλαξε με το τρίτο μνημόνιο, αφού εκχωρήθηκε στα καταστήματα που  «ψήνουν» προψημένο , διατηρημένο και κατεψυγμένο άρτο και δεν ακολουθούν την παραγωγική διαδικασία που προβλέπεται για το ψωμί. Με λίγα λόγια οι Έλληνες αρτοποιοί ζητούν τη χρήση του όρου «φούρνος» μόνο από τις επιχειρήσεις που ολοκληρώνουν στον εσωτερικό τους χώρο όλο τον κύκλο παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας, από την επεξεργασία των πρώτων υλών μέχρι το τελικό ψήσιμό τους.

Ο Υπουργός συμφώνησε ότι το γεγονός αυτό οδηγεί στην περεταίρω σύγχυση του καταναλωτικού κοινού και δεσμεύθηκε να διερευνήσει τον τρόπο αποκατάστασης του όρου Αρτοποιείο- Φούρνος.

Επιπλέον συζητήθηκε το θέμα της ακρίβειας που πλήττει και τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και συμφωνήθηκε, κατόπιν αιτήματος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι στο θέμα των τιμών κυρίως των Α΄ υλών που χρησιμοποιούνται από τους αρτοποιούς.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε να παραμείνει σταθερή η τιμή του ψωμιού και η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος διαβεβαίωσε ότι η πρόθεση των αρτοποιών δεν είναι να προβούν σε αύξηση της τιμής του ψωμιού .

Ο υπουργός ενημέρωσε την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας ότι η ΔΙΜΕΑ ελέγχει συστηματικώς τα μεικτά περιθώρια κέρδους στον κλάδο της αλευροβιομηχανίας και πως, σε περίπτωση που διαπιστωθούν περιπτώσεις αθέμιτης κερδοφορίας στις κατηγορίες των αλεύρων, θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα.

Ζητήθηκε, επίσης, να συγκρατηθούν σταθερές οι τιμές του ψωμιού για τους καταναλωτές, ενώ συζητήθηκε το πάγιο αίτημα του κλάδου για

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο