Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κοτόπουλο: Ποιο από τα κομμάτια του είναι πιο υγιεινό;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΚοτόπουλο: Ποιο από τα κομμάτια του είναι πιο υγιεινό;
spot_img

Ποιο από τα κομμάτια του κοτόπουλου έχει περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα.

Σύμφωνα με την ΕΕ η κατά κεφαλή κατανάλωση κοτόπουλου θα φτάσει σε 24,8 κιλά το χρόνο μέχρι το 2031 και μέχρι τότε και η παραγωγή θα συνεχίσει να αυξάνεται φθάνοντας τους 14 εκατομμύρια τόνους.  Στοιχεία από τον ΟΟΣΑ, δείχνουν ότι από το 1990 η κατανάλωση κοτόπουλου ανά άτομο έχει αυξηθεί κατά 70% στις πλούσιες χώρες. Αιτία αυτής της αύξησης είναι πως τη δεκαετία του 1980 οι γιατροί προειδοποίησαν ότι η κατανάλωση υπερβολικού κορεσμένου λίπους, που βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Και τώρα, αν και οι γιατροί ανησυχούν λιγότερο για τα κορεσμένα λιπαρά, νέα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Αντίθετα, η φήμη του κοτόπουλου ως καθαρού κρέατος έχει παραμείνει αλώβητη, ενώ ταυτόχρονα είναι και από τα τρόφιμα, των οποίων η τιμή δεν έχει δει μεγάλη αύξηση, όπως άλλες ζωικές πρωτεΐνες.

Αν και με επιβράδυνση της παγκόσμιας αγορά σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, τo κοτόπουλο παραμένει ένα δημοφιλές, προσιτό και εύκολο τρόφιμο, για το οποίο οι καταναλωτές έχουν καλύτερη γνώμη σε σχέση με άλλα είδη κρεάτων, καθώς χαρακτηρίζεται ως «άπαχο» ενώ δεν υπάρχουν και θρησκευτικοί ή πολιτιστικοί περιορισμοί στην κατανάλωσή του.

Γενικά το κοτόπουλο είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, άπαχη πρωτεϊνική τροφή που μπορεί να συμπεριληφθεί σε ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο για άτομα όλων των ηλικιών. Είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης (περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα!) που ο οργανισμός μπορεί εύκολα να χρησιμοποιήσει για την οικοδόμηση μυών και στην ενίσχυση των οστών. Το κοτόπουλο βοηθά ακόμη και στην προώθηση της σωστής ανάπτυξης, ειδικά κατά την εφηβεία και την εγκυμοσύνη. Ποιο είναι όμως το πιο θρεπτικό κομμάτι του;

Καταρχήν τα κομμάτια του έχουν διαφορετική θερμιδική αξία. Δηλαδή το στήθος έχει λιγότερες θερμίδες από τα μπούτια και τον μηρό (τα μπούτια κοτόπουλου είναι το κάτω μέρος του μπουτιού κοτόπουλου και το πάνω μέρος είναι ο μηρός). Ευνόητο είναι πως θα έχει και περισσότερες θερμίδες, εάν μαγειρευτεί μαζί με την πέτσα, ή τηγανιστεί, εάν συνοδευτεί με πατάτες κτλ. Το λιγότερες θερμίδες όμως, δεν σημαίνει ότι το στήθος είναι και πιο υγιεινό αφού το μπούτι περιέχει εκτός από περισσότερες θερμίδες και λίπος, περισσότερες  βιταμίνες, Β6 και Β12 ριβοφλαβίνη, θειαμίνη και μέταλλα, σίδηρο και ψευδάργυρο. Επίσης ο μηρός περιέχει τόσο μονοακόρεστα όσο και πολυακόρεστα λιπαρά. Πρόκειται για τα «καλά» είδη λίπους που έχουν τη δυνατότητα να προάγουν την υγεία της καρδιάς. Το κοτόπουλο είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή χολίνης, η οποία μας βοηθά να ρυθμίσουμε τη διάθεση, τη μνήμη και ακόμη προάγει την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Από όλα τα κομμάτια, οι φτερούγες κοτόπουλου είναι η καλύτερη πηγή χολίνης – μια μερίδα παρέχει 111 χιλιοστόγραμμα!

Επιπλέον τα μπούτια και οι μηροί είναι πιο γευστικοί και είναι λιγότερο πιθανό να στεγνώσουν ή να γίνουν υπερβολικά μαστιχωτά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος λόγω της ζουμερής, τρυφερής υφής τους.

Συμπερασματικά το κοτόπουλο (όλα τα κομμάτια του) έχει περισσότερα από 10 βασικά θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την υγεία των καταναλωτών όλων των ηλικιών αλλά όπως συμβαίνει και με όλα τα τρόφιμα, η θρεπτική του αξία επηρεάζεται και από τον τρόπο μαγειρέματος.

Ακολουθεί ο πίνακας του national chicken council για τη θρεπτική αξία των μερών του κοτόπουλου.

Values for Cooked (Roasted) Product*

NutrientSkinless, boneless breastSkinless, boneless dark meatDrumstick, skinlessDrumstick, skin-onThigh, skinless

Thigh, skin-onWing, skinlessWing, skin-onWhole Chicken, meat onlyWhole Chicken, meat and skin
Calories165205174191179232203254190239
Protein
(grams)
31.0227.3724.2223.3524.7623.2630.4623.7928.9327.3
Total fat
(grams)
3.579.737.810.158.1514.718.1316.877.4113.6
Saturated fat
(grams)
1.012.662.1082.742.3114.1112.264.9762.043.79
Monounsaturated fat (grams)1.243.563.0524.1553.3616.2572.617.7062.665.34
Polyunsaturated fat (grams)0.772.261.6052.0831.6952.9931.783.591.692.97
Cholesterol (milligrams)8593128130133133851418988
Sodium
(milligrams)
74939912310610292988682
Vitamin D
(micrograms)
0.10.10.10.10.20.20.10.20.10
Calcium
(milligrams)
151512119916181515
Iron
(milligrams)
1.041.331.081.111.131.081.160.841.211.26
Potassium (milligrams)256240269247269253210212243223
Vitamin B2 [Riboflavin] (milligrams)0.1140.2270.1890.2030.2180.190.1290.1530.1780.168
Vitamin B3
[Niacin]
(milligrams)
13.7126.5486.0535.4036.2085.7897.3126.329.1738.487
Vitamin B5
[Pantothenic Acid] (milligrams)
0.9651.211.2091.0771.31.2270.9990.861.1041.03
Vitamin B6
(milligrams)
0.60.360.4250.3830.4620.4140.590.5580.470.4
Vitamin B12 (micrograms)0.340.320.390.390.420.440.340.350.330.3
Phosphorus
(milligrams)
228179205195230216166147195182
Magnesium
(milligrams)
29232422242221192523
Zinc
(milligrams)
12.82.112.361.921.732.141.642.11.94
Selenium
(micrograms)
27.61825.226.927.125.324.725.52223.9
Choline
(milligrams)
857463.467.871.867.679.6111.378.865.9

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο