Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Upcycled Certified: Πιστοποίηση ανακυκλωμένων τροφίμων

ΑρχικήΝέαUpcycled Certified: Πιστοποίηση ανακυκλωμένων τροφίμων
spot_img

Τι προβλέπει το πρότυπο πιστοποίησης Upcycled Certified.

    Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που ξεκινά κατά τη διάρκεια της γεωργικής παραγωγής και φτάνει μέχρι τους καταναλωτές. Υπολογίζεται πως απορρίπτεται πάνω από το 30% των τροφίμων κάθε χρόνο. Αυτός ο αριθμός είναι ακόμη πιο εντυπωσιακός, δεδομένου του αυξανόμενου πληθυσμού που πεινάει παγκοσμίως. Σύμφωνα με στοιχεία του WFP, επί του παρόντος 345 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν οξύτατα επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας. Η παγκόσμια σπατάλη τροφίμων έχει επίσης τεράστιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, καθώς τα απόβλητα τροφίμων είναι μια σημαντική πηγή εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) και σπατάλης φυσικών πόρων.

   Υπό το πρίσμα αυτό, εταιρείες σε όλον τον κόσμο δίνουν έμφαση στην παραγωγή νέων προϊόντων προσπαθώντας να καλύψουν τόσο επισιτιστικές ανάγκες όσο και περιβαλλοντικές. Προσανατολίζονται λοιπόν στην παραγωγή τροφίμων και ποτών από ανακυκλωμένα συστατικά, μια βιομηχανία που παρουσίασε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 122% το 2021, σύμφωνα με έκθεση της Innova Market Insights.

   Ενεργό ρόλο σε αυτήν τη προσπάθεια διαδραματίζει η Ένωση Upcycled Food, η οποία υιοθέτησε το πρότυπο πιστοποίησής της το 2021, για να δημιουργήσει μία σειρά ανακυκλωμένων συστατικών και προϊόντων. Το μοντέλο απαιτεί τα προϊόντα να περιέχουν τουλάχιστον 10% ανακυκλωμένα συστατικά, ενώ τα ανακυκλωμένα πιστοποιημένα συστατικά πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 95% τρόφιμα που είχαν αρχικά παραχθεί για ανθρώπινη κατανάλωση. Επί του παρόντος, προϊόντα διατροφής από τουλάχιστον 25 επωνυμίες έχουν λάβει την ετικέτα Upcycled Certified. Το πρόγραμμα Upcycled Certified είναι το πρώτο πρόγραμμα πιστοποίησης τρίτων στον κόσμο για ανακυκλωμένα συστατικά και προϊόντα τροφίμων και αναπτύχθηκε από την Upcycled Food Association.

    Η απόκτηση της πιστοποίησης Upcycled περιλαμβάνει την τεκμηρίωση ότι ένα προϊόν λαμβάνει κάποια εισροή τροφίμων που διαφορετικά θα είχε χαθεί και τη χρήση του σε ένα προϊόν σχεδιασμένο για ανθρώπινη κατανάλωση. Συνηθισμένα παραδείγματα είναι το αλεύρι που παρασκευάζεται από τα υποπροϊόντα της παραγωγής τόφου, χυμός από φρούτα που θεωρήθηκαν ακατάλληλα για λιανική πώληση και τσάι από κασκάρα, το αποξηραμένο δέρμα των κερασιών του καφέ.

  «Χρειάζεστε έναν τρόπο για να επικοινωνήσετε την αξία του προϊόντος σε έναν τελικό πελάτη», εξηγεί ο Dan Kurzrock, ιδιοκτήτης της εταιρίας Upcycled Foods In, η οποία μετατρέπει αναλωμένους κόκκους από ζυθοποιεία σε σκόνη δημητριακών ReGrained Supergrain+. “Το να έχετε πιστοποιήσεις τρίτων είναι ένας τρόπος να δείξετε ότι είστε πραγματικά αυτό που λέτε. Δείχνουν ότι δεν υπάρχει τίποτα να κρύψετε και ότι αυτό δεν είναι απλώς μια ώθηση μάρκετινγκ. Είναι ένα βασικό μέρος ενός επιχειρηματικού μοντέλου που επιδιώκει να κάνει τον κόσμο καλύτερο μέρος”.

   Η Upcycled Foods είναι μία από τις 92 εταιρείες που έχουν κερδίσει την ονομασία Upcycled Certified για ένα ή περισσότερα προϊόντα από τότε που κυκλοφόρησε η ονομασία το 2021, λέει η Mariel Nunley, υπεύθυνη πιστοποίησης της UFA. Συνολικά 491 προϊόντα έχουν πλέον την ονομασία. Περίπου το ένα τρίτο από αυτά είναι συστατικά που χρησιμοποιούνται από μεταποιητές τροφίμων και τα υπόλοιπα είναι προϊόντα λιανικής.

https://www.foodprocessing.com/product-development/article/33012728/upcycled-certification-for-foods-and-ingredients-do-you-need-it

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο