Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέο ΦΕΚ για τα Ζυμαρικά: Ορίζονται ειδικές κατηγορίες Ζυμαρικών – Ανώτατο όριο στο αλάτι

ΑρχικήΝομοθεσίαΝέο ΦΕΚ για τα Ζυμαρικά: Ορίζονται ειδικές κατηγορίες Ζυμαρικών - Ανώτατο όριο στο αλάτι
spot_img

Αλλαγή στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών – Αντικατάσταση του άρθρου 115.

Με ΦΕΚ προχώρησε η αντικατάσταση του άρθρου 115 «Ζυμαρικά» του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (Κ.Τ.Π.) (Β’ 788/ 1987) και κατάργηση της υπ’ αρ. 359/93 (Β’ 496) απόφασης του Α.Χ.Σ.. Ορίζονται πλέον ειδικές κατηγορίες ζυμαρικών και στην παράγραφο 3 αποτυπώνεται πως δεν μπορεί τα προϊόντα από αλεύρι όσπρια να καλούνται ζυμαρικά αλλά μπορούν να περιγράφονται βάσει σχήματος πχ “πένες”.

Ειδικές κατηγορίες ζυμαρικών αποτελούν:

α) Τα «ζυμαρικά σκληρού σίτου», στα οποία η πρώτη ύλη είναι σιμιγδάλι ή άλευρο ολικής άλεσης από σκληρό σιτάρι,

β) τα «νωπά ζυμαρικά», τα οποία δεν έχουν υποστεί ξήρανση,

γ) τα «γεμιστά ζυμαρικά», τα οποία αποτελούνται από περίβλημα ζυμαρικού και γέμιση και

δ) τα «προ-μαγειρεμένα ζυμαρικά», τα οποία έχουν υποβληθεί σε βρασμό ή σε άτμιση με αποτέλεσμα τη ζελατινοποίηση του αμύλου σε σημαντικό βαθμό. 

3. Προϊόντα από άλευρα οσπρίων μπορούν να φέρουν συνήθη σχήματα ζυμαρικών και να χαρακτηρίζονται σύμφωνα με τα σχήματα αυτά, με την προϋπόθεση να δηλώνεται η προέλευση του αλεύρου και να μην δηλώνονται ως ζυμαρικά.”  

Επιπλέον ορίζεται ανώτατο όριο στο αλάτι: Στα ζυμαρικά που παρασκευάζονται εγχώρια το ποσοστό του τυχόν προστιθέμενου αλατιού (χλωριούχο νάτριο) στο τελικό προϊόν δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 1,2%. Ειδικά για τα γεμιστά ζυμαρικά το ποσοστό του αλατιού στο τελικό προϊόν δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 1,5%.”

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο