Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέο ΦΕΚ για τα Ζυμαρικά: Ορίζονται ειδικές κατηγορίες Ζυμαρικών – Ανώτατο όριο στο αλάτι

ΑρχικήΝομοθεσίαΝέο ΦΕΚ για τα Ζυμαρικά: Ορίζονται ειδικές κατηγορίες Ζυμαρικών - Ανώτατο όριο στο αλάτι
spot_img

Αλλαγή στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών – Αντικατάσταση του άρθρου 115.

Με ΦΕΚ προχώρησε η αντικατάσταση του άρθρου 115 «Ζυμαρικά» του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (Κ.Τ.Π.) (Β’ 788/ 1987) και κατάργηση της υπ’ αρ. 359/93 (Β’ 496) απόφασης του Α.Χ.Σ.. Ορίζονται πλέον ειδικές κατηγορίες ζυμαρικών και στην παράγραφο 3 αποτυπώνεται πως δεν μπορεί τα προϊόντα από αλεύρι όσπρια να καλούνται ζυμαρικά αλλά μπορούν να περιγράφονται βάσει σχήματος πχ “πένες”.

Ειδικές κατηγορίες ζυμαρικών αποτελούν:

α) Τα «ζυμαρικά σκληρού σίτου», στα οποία η πρώτη ύλη είναι σιμιγδάλι ή άλευρο ολικής άλεσης από σκληρό σιτάρι,

β) τα «νωπά ζυμαρικά», τα οποία δεν έχουν υποστεί ξήρανση,

γ) τα «γεμιστά ζυμαρικά», τα οποία αποτελούνται από περίβλημα ζυμαρικού και γέμιση και

δ) τα «προ-μαγειρεμένα ζυμαρικά», τα οποία έχουν υποβληθεί σε βρασμό ή σε άτμιση με αποτέλεσμα τη ζελατινοποίηση του αμύλου σε σημαντικό βαθμό. 

3. Προϊόντα από άλευρα οσπρίων μπορούν να φέρουν συνήθη σχήματα ζυμαρικών και να χαρακτηρίζονται σύμφωνα με τα σχήματα αυτά, με την προϋπόθεση να δηλώνεται η προέλευση του αλεύρου και να μην δηλώνονται ως ζυμαρικά.”  

Επιπλέον ορίζεται ανώτατο όριο στο αλάτι: Στα ζυμαρικά που παρασκευάζονται εγχώρια το ποσοστό του τυχόν προστιθέμενου αλατιού (χλωριούχο νάτριο) στο τελικό προϊόν δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 1,2%. Ειδικά για τα γεμιστά ζυμαρικά το ποσοστό του αλατιού στο τελικό προϊόν δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 1,5%.”

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.

Είναι τα κατεψυγμένα τρόφιμα θρεπτικά; Είναι ασφαλής η χρήση λαδόκολλας; Ο Επιστήμονας τροφίμων Ν. Γδοντέλης απαντά σε ερωτήσεις του κοινού

Σε κρίσιμα ερωτήματα καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων απάντησε ο επιστήμονας τροφίμων Νίκος Γδοντέλης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο