Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
24.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Μηχανισμός αλληλοϋποστήριξης των κρατών μελών για την έλλειψη φαρμάκων

ΑρχικήΝέαΕυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Μηχανισμός αλληλοϋποστήριξης των κρατών μελών για την έλλειψη φαρμάκων
spot_img

Κάθε μέλος της ΕΕ που αντιμετωπίζει κρίσιμη έλλειψη θα μπορεί να ζητήσει βοήθεια από άλλα κράτη.

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων EMA δημοσίευσε λεπτομέρειες του νεοσύστατου μηχανισμού αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε από την Ομάδα Διεύθυνσης Ελλείψεων Φαρμάκων EMA (MSSG). Αυτός ο εθελοντικός μηχανισμός επιτρέπει στα κράτη μέλη να αλληλοϋποστηρίζονται ενόψει μιας κρίσιμης έλλειψης φαρμάκων.
Ο μηχανισμός αλληλεγγύης, ο οποίος βασίζεται σε μια άτυπη οργάνωση κατά τη διάρκεια του COVID-19, θα επιτρέψει σε κάθε κράτος μέλος που αντιμετωπίζει μια κρίσιμη έλλειψη που έχει κλιμακωθεί στο MSSG για συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να ζητήσει βοήθεια από άλλα κράτη μέλη για την απόκτηση αποθεμάτων φαρμάκων. Αυτός ο μηχανισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο υπό πολύ περιορισμένες συνθήκες και αναπτύχθηκε ως έσχατη λύση για τα κράτη μέλη αφού έχουν εξαντλήσει όλες τις άλλες δυνατότητες.

Ο μηχανισμός αλληλεγγύης συμπληρώνει μια σειρά από ενέργειες που μπορεί να πραγματοποιήσει η MSSG για την αντιμετώπιση των κρίσιμων ελλείψεων στην ΕΕ. Αυτά δημοσιεύτηκαν επίσης σήμερα ως μέρος του MSSG Toolkit. Η εργαλειοθήκη περιλαμβάνει συστάσεις για την παρακολούθηση της προσφοράς και της ζήτησης, μια προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων κρίσιμων ελλείψεων αντιβιοτικών την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα του 2022/2023.

Η εργαλειοθήκη παρέχει επίσης καθοδήγηση σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις με τους κατόχους αδειών κυκλοφορίας και τους κατασκευαστές για την αύξηση και αναδιανομή των υφιστάμενων αποθεμάτων και την εφαρμογή κανονιστικών ευελιξιών, όπως η έκτακτη προμήθεια ορισμένων φαρμάκων που ενδέχεται να μην είναι εγκεκριμένα σε ένα συγκεκριμένο κράτος μέλος της ΕΕ ή πλήρη ή μερική εξαιρέσεις από ορισμένες απαιτήσεις επισήμανσης και συσκευασίας για φάρμακα.
Τα δύο έγγραφα που δημοσιεύθηκαν σήμερα αποτελούν μέρος ενός σαφούς συνόλου δράσεων που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία της Ευρώπης από τις ελλείψεις φαρμάκων στο μέλλον.

Περισσότερα για το MSSG

Το MSSG συστάθηκε βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/123, ο οποίος ενισχύει τον ρόλο του Οργανισμού στην ετοιμότητα και διαχείριση κρίσεων φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, προκειμένου να παρακολουθούνται οι ελλείψεις και να διασφαλίζεται η σθεναρή ανταπόκριση σε σημαντικά γεγονότα ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και να συντονίζει επείγουσες ενέργειες για την προμήθεια φαρμάκων εντός της ΕΕ. Ο κανονισμός επισημοποιεί και ενισχύει τις δομές διακυβέρνησης που είχε θέσει σε εφαρμογή ο EMA για να διασφαλίσει ταχεία και συντονισμένη δράση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αντιδράσεις στα σχέδια της ΕΕ για μηδενική ανοχή στη Listeria – Ρεκόρ σχολίων στην ανοιχτή διαβούλευση

Η Επιτροπή θέλει να εξασφαλίσει υψηλότερο επίπεδο προστασίας των καταναλωτών έναντι της Listeria monocytogenes σε έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα αλλά αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων.

Παγκόσμιος Πανικός για τα τρόφιμα με λογότυπο τον “βάτραχο”

Οι επίσημες αρχές πολλών χωρών αναγκάστηκαν να εκδώσουν ανακοινώσεις σχετικά με το λογότυπο βατράχου στα τρόφιμα.

Πίτσα: Πώς να αποτρέψετε την τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα

Επιστημονική μελέτη για τον καταλληλότερο χρόνο ψησίματος και θερμοκρασίας, ώστε να θανατωθούν τα βακτήρια σαλμονέλας, εάν υπάρχουν στα υλικά παρασκευής.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα