Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
14.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ – Νέα τρόφιμα: Εγκρίθηκε η χρήση άλατος νατρίου 6′-σιαλυλλακτόζης στα γαλακτοκομικά

ΑρχικήΝομοθεσίαΕΕ – Νέα τρόφιμα: Εγκρίθηκε η χρήση άλατος νατρίου 6'-σιαλυλλακτόζης στα γαλακτοκομικά
spot_img

Το άλας νατρίου 6′-σιαλυλλακτόζης που παράγεται με παράγωγο στέλεχος Escherichia coli W (ATCC 9637) μπήκε στον ενωσιακό κατάλογο νέων τροφίμων.

Η εταιρεία Kyowa Hakko Bio Co., Ltd υπέβαλε αίτηση για άδεια στην Επιτροπή για το 6′- Αλάτι νατρίου SL, που λαμβάνεται με μικροβιακή ζύμωση χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποιημένο στέλεχος που προέρχεται από το στέλεχος ξενιστή E. coli W (ATCC 9637), στην αγορά της Ένωσης ως νέο τρόφιμο. Ο αιτών ζήτησε το άλας νατρίου 6′-SL για χρήση σε μη αρωματισμένα παστεριωμένα και αποστειρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, μη αρωματισμένα προϊόντα με βάση το γάλα που έχουν υποστεί ζύμωση, αρωματισμένα προϊόντα με βάση το γάλα, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων θερμικής επεξεργασίας, ποτά (αρωματισμένα ποτά εκτός από ποτά με pH μικρότερο από 5), μπάρες δημητριακών, παρασκευάσματα για βρέφη και παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας, και σε συμπληρώματα διατροφής που προορίζονται για τον γενικό πληθυσμό. Όσον αφορά τις συνθήκες χρήσης, ο αιτών πρότεινε ότι τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν άλας νατρίου 6′-SL που παράγεται με το παράγωγο στέλεχος του E. coli W δεν θα πρέπει να καταναλώνονται εάν άλλα τρόφιμα με προσθήκη άλατος νατρίου 6′-SL καταναλώνονται την ίδια μέρα.

Ακολούθησε γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το άλας νατρίου 6′-SL είναι ασφαλές υπό τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης και για τους προτεινόμενους πληθυσμούς στόχους.

Με τον κανονισμό 2023/2215 η ΕΕ ενέκρινε τη διάθεση του στην αγορά, όμως οι απαιτήσεις επισήμανσης πρέπει να περιλαμβάνουν ότι δεν πρέπει να καταναλώνεται:

εάν τα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετο άλας νατρίου 6′-σιαλυλλακτόζης καταναλώνονται την ίδια ημέρα και από παιδιά κάτω των 3 ετών.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα