Στην ΕΕ έχει απαγορευτεί εδώ και πολλά χρόνια.
Το βρωμιωμένο φυτικό έλαιο — φυτικό έλαιο τροποποιημένο από βρώμιο, μια πικάντικη, βαθυκόκκινη λιπαρή χημική ουσία — χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στη γαλακτωματοποίηση αναψυκτικών (βοηθά στην ανάμιξη των υγρών) αποτρέποντας τα αρώματα εσπεριδοειδών από το να διαχωρίζονται και να ανεβαίνουν στην κορυφή του ροφήματος. Το βρωμιούχο φυτικό έλαιο βρίσκεται σε έως και 70 αθλητικά ποτά και σόδες, που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ καθώς και σε άλλα τρόφιμα. Χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία αναψυκτικών από το 1931, γενικά σε επίπεδο περίπου 8 ppm. Xρησιμοποιείται επίσης συνήθως σε επιβραδυντικά φλόγας.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το BVO απαγορεύεται να χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων από το 2008. Αρχικά απαγορεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες το 1970 και τυχόν προϊόντα που περιέχουν BVO αποσύρονται από τα ράφια μόλις ανακαλυφθούν. Στη Ινδία το βρωμιούχο φυτικό έλαιο έχει απαγορευτεί από το 1990, στην Ιαπωνία το 2010, ενώ στον Καναδά επιτρέπεται μόνο σε ποτά που περιέχουν έλαια εσπεριδοειδών ή ελάτης.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες όμως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ FDA, πρότεινε την πλήρη απαγόρευση της χρήσης βρωμιούχου φυτικού ελαίου (BVO) στα τρόφιμα αφού είχε προηγηθεί απόφαση του κυβερνήτη της Καλιφόρνια που απαγόρευσε την παραγωγή, πώληση και διανομή βρωμιούχου φυτικού ελαίου (μαζί με άλλα τρία πρόσθετα) που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2027.
Στην ανακοίνωση του FDA αναφέρεται πως η απόφαση ελήφθη μετά από μελέτες που καταδεικνύουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των ζώων σε επίπεδα που προσεγγίζουν περισσότερο την έκθεση του ανθρώπου στον πραγματικό κόσμο. Τα αποτελέσματα από αυτές τις μελέτες δείχνουν βιοσυσσώρευση βρωμίου και τοξικές επιδράσεις στον θυρεοειδή – έναν αδένα που παράγει ορμόνες που παίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της θερμοκρασίας του σώματος, του καρδιακού ρυθμού, του μεταβολισμού και της αντίδρασης του σώματος σε άλλες ορμόνες. Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «Με βάση αυτά τα δεδομένα και τα ανεπίλυτα ερωτήματα ασφάλειας, ο FDA δεν μπορεί πλέον να συμπεράνει ότι η χρήση του BVO στα τρόφιμα είναι ασφαλής».
Πολλές μεγάλες μάρκες ποτών, συμπεριλαμβανομένων των Coca-Cola και Pepsi, έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν τη χημική ουσία, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε ορισμένες μικρότερες μάρκες προϊόντων.
Το βρωμιούχο φυτικό έλαιο έχει συνδεθεί με κινδύνους για την υγεία, όπως βλάβη του νευρικού συστήματος, πονοκεφάλους, ερεθισμό του δέρματος και των βλεννογόνων, κόπωση και απώλεια μυϊκού συντονισμού και μνήμης, σύμφωνα με το EWG. Το συστατικό μπορεί επίσης να συσσωρευτεί στο σώμα με την πάροδο του χρόνου.
Στο παρελθόν έχουν υπάρξει αναφορές περιπτώσεων ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν BVO. Σε μία από αυτές, ένας άνδρας που κατανάλωνε δύο έως τέσσερα λίτρα αναψυκτικού που περιείχε BVO σε καθημερινή βάση παρουσίασε απώλεια μνήμης, τρόμο, κόπωση, απώλεια μυϊκού συντονισμού, κεφαλαλγία και πτώση του δεξιού βλεφάρου, καθώς και αυξημένο χλωριούχο ορό . Στους δύο μήνες που χρειάστηκαν για τη σωστή διάγνωση του προβλήματος, ο ασθενής έχασε επίσης την ικανότητα να περπατά. Τελικά, διαγνώστηκε βρωμισμός και συνταγογραφήθηκε αιμοκάθαρση που είχε ως αποτέλεσμα την αναστροφή της διαταραχής.