Μελέτη κρούει τον κώδωνα κινδύνου για την εξάρτηση από τα πετροχημικά στην παραγωγή τροφίμων.
Τα συστήματα τροφίμων αντιπροσωπεύουν το 15% της παγκόσμιας κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, γι’ αυτό μια νέα μελέτη έχει σημάνει συναγερμό για την εξάρτηση από τα πετροχημικά στην παραγωγή τροφίμων. Η μελέτη δείχνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος των μηδενικών καθαρών εκπομπών έως το 2050 και να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5°C (2,7°F), πρέπει επειγόντως να απομακρυνθούμε από τα ορυκτά καύσιμα στα συστήματα τροφίμων μας.
Περιπτώσεις πετροχημικής εξάρτησης είναι τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία, αλλά και στις διαδικασίες παραγωγής για την παραγωγή εισροών καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων.
Η έρευνα εξετάζει τη σχέση μεταξύ των συστημάτων ενέργειας και τροφίμων, αναδεικνύοντας τη λειτουργία των ορυκτών καυσίμων. Η μελέτη διερευνά τις ευκαιρίες, τα κενά, τις ανταλλαγές και τις συνέργειες που υπάρχουν σε αυτό το πλέγμα. Εφιστά την προσοχή στους τρόπους με τους οποίους οι υποστηρικτές, οι δωρητές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που εργάζονται σε όλο το πλέγμα τροφίμων-ενέργειας μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα για να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων στα συστήματα τροφίμων.
Σκοπός αυτής της μελέτης είναι η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των βιομηχανιών τροφίμων και ενέργειας. Στόχος είναι να διευκολύνουν την ταχεία μετατόπιση των πηγών ενέργειας του βιομηχανοποιημένου συστήματος τροφίμων μας από τα ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες πηγές, καθώς και την αναγεννητική και αγροοικολογική γεωργία.
Πηγή: Safe food advocacy.eu