Ερευνητές στην Αυστραλία ανέπτυξαν νερό που ενεργοποιείται από πλάσμα ως φιλικό προς το περιβάλλον απολυμαντικό τροφίμων, που μπορεί να σκοτώσει τροφιμογενή υπερβακτηρίδια σε δευτερόλεπτα.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας αναπτύσσουν φιλικό προς το περιβάλλον απολυμαντικό τροφίμων που μπορεί να σκοτώσει τροφιμογενή υπερβακτηρίδια σε δευτερόλεπτα. Πρόκειται για νερό που ενεργοποιείται με πλάσμα, μία από τις αναδυόμενες και πολλά υποσχόμενες εναλλακτικές λύσεις στις παραδοσιακές τεχνολογίες απολύμανσης. Εάν το νέο απολυμαντικό αποδειχθεί επιτυχές στο επόμενο στάδιο των δοκιμών, τα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης που προκαλούνται από βακτήρια όπως η σαλμονέλα θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά.
Το πλάσμα αναφέρεται ως «η τέταρτη κατάσταση της ύλης», όπου μια αύξηση στα ενεργειακά επίπεδα του υλικού μετατρέπει την κατάστασή του από στερεό σε υγρό σε αέριο και τελικά σε μια ιονισμένη κατάσταση του αερίου, το «πλάσμα», το οποίο εμφανίζει ένα περιβάλλον υψηλής αντίδρασης. Πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο και έχει αποκτήσει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη βιομηχανία τροφίμων επειδή είναι οικολογικό, δεν αφήνει υπολείμματα μετά την επεξεργασία, καθώς και προκαλεί ελάχιστη βλάβη στις αισθητηριακές ιδιότητες των προϊόντων διατροφής.
«Τα αποτελέσματα των πρωτότυπων δοκιμών μας είναι πραγματικά συναρπαστικά και έδειξαν ότι το απολυμαντικό μας κατέστρεψε τη σαλμονέλα στο κρέας κοτόπουλου και στα αυγά μέσα σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Katharina Richter, Future Making Fellow από το Ινστιτούτο Φωτονικής και Προηγμένης Ανίχνευσης του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας. και την Ιατρική Σχολή της Αδελαΐδας.
«Οραματιζόμαστε ότι αυτό το απολυμαντικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σπρέι ή εμβάπτιση για τρόφιμα που ενέχουν μεγαλύτερο κινδυνο, όπως αυγά, κρέατα, πουλερικά και προϊόντα φυτικής προέλευσης κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας, παρέχοντας ενδεχομένως μια εναλλακτική λύση χωρίς χημικά στα σημερινά απολυμαντικά και αποτρέποντας ασθένειες. ”
Κάθε χρόνο παγκοσμίως, τα μη ασφαλή τρόφιμα προκαλούν 600 εκατομμύρια περιπτώσεις τροφιμογενών ασθενειών και 420.000 θανάτους. Το 30% των τροφιμογενών θανάτων συμβαίνουν σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Στην Αυσταλία υπολογίζεται ότι συμβαίνουν περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια περιπτώσεις τροφιμογενών κάθε χρόνο. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και περιλαμβάνουν διάρροια, έμετο, πυρετό, πόνους και πόνους.
“Ευάλωτα άτομα όπως μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο με σοβαρές συνέπειες και θα μπορούσαν ακόμη και να πεθάνουν από τροφιμογενείς ασθένειες”, είπε η Δρ Ρίχτερ.
«Τα ωμά πουλερικά μπορούν συχνά να μολυνθούν με βακτήρια καμπυλοβακτηριδίου και σαλμονέλας και αυτοί οι μικροοργανισμοί εξαπλώνονται εύκολα σε άλλες επιφάνειες. Εάν καταφέρουμε να τα σκοτώσουμε πριν φτάσουν στον καταναλωτή, θα μπορούσαμε να μειώσουμε σημαντικά τον αριθμό των περιπτώσεων τροφικής δηλητηρίασης, καθιστώντας τα τρόφιμα ασφαλέστερα, βελτιώνοντας τη δημόσια υγεία και πιθανώς σώζοντας ζωές», δήλωσε η Δρ Andrea McWhorter, ερευνήτρια από τη Σχολή του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας. Animal and Veterinary Science, που συμμετέχει επίσης σε αυτή τη μελέτη.
Επί του παρόντος, τα απολυμαντικά τροφίμων χρησιμοποιούνται για το πλύσιμο τόσο του κρέατος του κοτόπουλου όσο και των αυγών προτού πουληθούν στους καταναλωτές, αλλά υπάρχει πιθανότητα τα βακτήρια να αναπτύξουν αντοχή σε ορισμένους τύπους απολυμαντικών.
Υπάρχει επίσης περιβαλλοντικός αντίκτυπος που συνδέεται με τη χρήση αυτών των χημικών ουσιών λόγω των λυμάτων που παράγονται κατά τη διαδικασία απολύμανσης.
«Το διάλυμα νερού που ενεργοποιείται με πλάσμα είναι φιλικό προς το περιβάλλον και θα παρέχει μια νέα, πιο βιώσιμη μορφή άμυνας ενάντια στα υπερμικροβιακά. Το σημαντικό είναι ότι δεν θα αλλάξει τη μυρωδιά ή τη γεύση του φαγητού, επειδή μόλις τα ενεργά συστατικά αντιδράσουν, απενεργοποιούνται αφήνοντας πίσω τους μόνο καθαρό νερό. είπε η Δρ Ρίχτερ.
Οι ερευνητές διερευνούν επίσης άλλες εφαρμογές του ενεργοποιημένου με πλάσμα νερού ως καθαριστικού πληγών για χρόνιες πληγές όπως το διαβητικό έλκος ποδιού, με τις πρώτες κλινικές δοκιμές να πραγματοποιούνται το 2024.
Πηγή: University of Adelaide