Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυγά Γαλοπούλας: Ο λόγος που δεν τα τρώμε

ΑρχικήΝέαΑυγά Γαλοπούλας: Ο λόγος που δεν τα τρώμε
spot_img

Αν και τα αυγά γαλοπούλας είναι πολύ πιο θρεπτικά δεν πωλούνται πουθενά!

Τα αυγά γαλοπούλας και τα αυγά κότας μοιράζονται κάποιες ομοιότητες αλλά είναι επίσης πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Τα αυγά της γαλοπούλας είναι αρκετά μεγαλύτερα από τα αυγά κότας – περισσότερο από 50 τοις εκατό μεγαλύτερα. Ενώ ένα αυγό κότας ζυγίζει περίπου 50 γραμμάρια, ένα αυγό γαλοπούλας μπορεί να κυμαίνεται από περίπου 65 έως 115 γραμμάρια.

Όσον αφορά τη γεύση, είναι γενικά αποδεκτό ότι αυτοί οι δύο τύποι αυγών έχουν περίπου την ίδια γεύση, αν και τα αυγά γαλοπούλας συχνά περιγράφονται ως πιο κρεμώδη. Στα αυγά γαλοπούλας η μεμβράνη μεταξύ του κελύφους του αυγού και του αυγού είναι πιο παχιά, όπως και το ίδιο το κέλυφος, το οποίο απαιτεί ένα απότομο χτύπημα για να σπάσει.

Αν και συνήθως συνδέουμε τη γαλοπούλα με τα Χριστούγεννα ή στην Αμερική με την Ημέρα των Ευχαριστιών, είναι ένα δημοφιλές πιάτο όλο το χρόνο και είναι το τέταρτο κρέας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στις ΗΠΑ μετά το κοτόπουλο, το βοδινό και το χοιρινό. Παρόλα αυτά, τα αυγά της γαλοπούλας λείπουν από τα ράφια των σουπερμάρκετ και ακόμη και των πιο εξειδικευμένων παντοπωλείων. Αλλά αυτό προφανώς δεν έχει να κάνει με την ποιότητά τους.

Συγκρίνοντας την διαθρεπτική τους αξία παρατηρούμε πως ένα αυγό γαλοπούλας περιέχει περίπου 135 θερμίδες (σε σύγκριση με περίπου 72 για ένα αυγό κότας), περίπου 11 γραμμάρια πρωτεΐνης (έναντι 6 γραμμάρια) και 9 γραμμάρια λίπους (έναντι 5 γραμμαρίων). Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα αυγό γαλοπούλας περιέχει πάνω από διπλάσια χοληστερόλη (933 χιλιοστόγραμμα έναντι 372 χιλιοστόγραμμα) από ένα αυγό κότας.

Η πώληση αυγών γαλοπούλας δεν είναι οικονομικά εφικτή για τους περισσότερους αγρότες που ήδη εκτρέφουν τα πουλιά αυτά για το κρέας τους. Οι ώριμες θηλυκές γαλοπούλες γεννούν το πολύ δύο αυγά την εβδομάδα. Συγκρίνετε αυτό με τις κότες, που παράγουν περίπου ένα αυγό την ημέρα (σε μεγάλες πτηνοτροφικές μονάδες η παραγωγή είναι πολλαπλάσια). Επειδή οι γαλοπούλες ζουν περισσότερο από τις κότες, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στην ηλικία ωοτοκίας: περίπου 7 μήνες αντί για 5. Αυτά τα μεγάλα πουλιά χρειάζονται επίσης περισσότερο χώρο. Λάβετε υπόψη τον χρόνο και τους πόρους που απαιτούνται για την παραγωγή τους και τα αυγά γαλοπούλας καταλήγουν να κοστίζουν πάνω από 3€ το καθένα δηλαδή σχεδόν δεκαπλάσια τιμή από ένα αυγό κότας.

Ο λόγος λοιπόν που δεν είναι στην διατροφή μας τα αυγά γαλοπούλας  (εκτός αν έχουμε πτηνοτροφείο γαλοπούλας) είναι η οικονομία, η οποία με τη σειρά της είναι συνάρτηση του κύκλου γονιμότητας της γαλοπούλας. Οι γαλοπούλες γεννούν έως και 100 αυγά ετησίως, σε σύγκριση με τα 350 αυγά ετησίως που κατ’ ελάχιστο γεννούν οι κότες.

Πολλά είδη διατροφής πολυτελείας πωλούνται για περισσότερα από 3€, αλλά αξίζουν τα αυγά γαλοπούλας το υπερβολικό κόστος; Κι όπως διατείνονται οι άνθρωποι που έχουν δοκιμάσει το προϊόν λένε ότι έχουν παρόμοια γεύση με το πολύ φθηνότερο αυγό κότας, πράγμα που σημαίνει ότι η απάντηση είναι πως μάλλον δεν αξίζουν.

Σύμφωνα με ορισμένους γνώστες, τα αυγά γαλοπούλας προσφέρουν μερικά πλεονεκτήματα έναντι των πιο προσιτών ομολόγων τους. Οι κρόκοι τους φέρεται να είναι πιο πλούσιοι και πιο κρεμώδεις, καθιστώντας τους ιδανικούς για σάλτσες. Ο διάσημος σεφ της βικτωριανής εποχής Alexis Soyer ισχυρίστηκε ότι ήταν επίσης καλύτερα στο ψήσιμο από τα αυγά κότας.

Εν κατακλείδι τα αυγά γαλοπούλας δεν συνηθίζονται από τον καταναλωτή όχι γιατί δεν τα προτιμά, αλλά γιατί δεν μπορούν να του τα προμηθεύσουν παραγωγοί και έμποροι… Είναι αυτό που λένε οι παραγωγοί στην λαϊκή της Τρίτης…”δεν βγαίνω μανούλα μου’’!

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηχηρή αποχώρηση Χαρουτουνιάν από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα – Ανταλλαγές πυρών με τον Λευτέρη Αυγενάκη

Επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό έστειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Έχει λήξει η θητεία του λέει το ΥΠΑΑΤ.

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα