Παράβαση στις πρακτικές πώλησης κιμά.
Σύμφωνα με τους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) απαγορεύεται στους λιανοπωλητές να διατηρούν και να εκθέτουν για πώληση έτοιμο μη προσυσκευασμένο κιμά, κομμένο εκ των προτέρων, από νωπό ή κατεψυγμένο κρέας με ή χωρίς προσθήκη διαφόρων συστατικών, καρυκευμάτων, νατρίου, αλατιού κ.λπ. Οι λιανοπωλητές υποχρεούνται να κόβουν τον κιμά από κομμάτι κρέατος με οστά ή χωρίς οστά, που διαλέγει ο καταναλωτής και η κοπή να γίνεται πάντα μπροστά στον καταναλωτή.
Η υποχρέωση αυτή των κρεοπωλείων δεν είναι τυχαία. Ο κιμάς είναι πιο επιρρεπής στη μόλυνση σε σύγκριση με τα ολόκληρα κομμάτια κρέατος. Εάν τα παθογόνα υπάρχουν όταν αλέθεται το κρέας, (για παράδειγμα στη μηχανή κιμά) τότε μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του κρέατος εκτίθεται στα επιβλαβή βακτήρια. Επίσης, το άλεσμα επιτρέπει σε όλα τα βακτήρια που υπάρχουν στην επιφάνεια να αναμειχθούν σε όλο το κρέας. Για αυτό το λόγο η διατήρηση κιμά μη συσκευασμένου, θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας και μπορεί να γίνεται μόνο από μονάδες επεξεργασίας κρεάτος με ειδική άδεια και όχι από κρεοπωλεία λιανικής πώλησης που οφείλουν να κόβουν τον κιμά παρουσία του πελάτη.
Το σουπερμάρκετ BAZAAR επί της Λ. Πεντέλης 146-148 στα Βριλήσσια Αττικής βρέθηκε να παραβιάζει τον βασικό αυτό κανόνα καθώς ελεγκτές της Περιφέρειας Αττικής βρήκαν στη βιτρίνα του ψυγείου, έτοιμο προς πώληση έτοιμο κιμά, κομμένο εκ των προτέρων, από νωπό (βόειο/χοιρινό) κρέας. Για την παράβαση προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο €1.000,00 σύμφωνα με το άρθρο 20§7Α των κανόνων ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ., όμως το πρόστιμο διπλασιάστηκε λόγω υποτροπής εντός της τριετίας και έτσι το σουπερμάρκετ θα πληρώσει πρόστιμο €2.000.