Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
11.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσπάθησαν να εισάγουν στην Ελλάδα σουσάμι με σαλμονέλα και φιστίκια με τοξικές ουσίες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσπάθησαν να εισάγουν στην Ελλάδα σουσάμι με σαλμονέλα και φιστίκια με τοξικές ουσίες
spot_img

Τα προϊόντα δεσμεύτηκαν από τις ελληνικές αρχές στα σύνορα.

Τρείς ειδοποιήσεις στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ενημέρωσης για τα Τρόφιμα RASFF κοινοποίησε σήμερα η Ελλάδα για επικίνδυνα φιστίκια με μυκοτοξίνες προέλευσης Κίνας, για σουσάμι με τον παθογόνο μικροοργανισμό σαλμονέλα από τη Νιγηρία και για απουσία πιστοποιητικών σε σουσάμι από το Σουδάν. Οι δύο πρώτες ειδοποιήσεις ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για τους καταναλωτές σύμφωνα με το RASFF. Ευτυχώς τα τοξικά προϊόντα δεν πρόλαβαν να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά.

Στα Κινέζικα φιστίκια οι ελληνικές αρχές εντόπισαν, ολική αφλατοξίνη 6,9 μg/kg με μέγιστο επιτρεπτό τα 4,0 μg/kg και Αφλατοξίνη Β1 5,8 μg/kg με μέγιστο επιτρεπτό 2,0 μg/kg.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων του RASFF από το 2011 έως και το 2021, oι περισσότερες από τις ειδοποιήσεις RASFF για μόλυνση από μυκοτοξίνες στους ξηρούς καρπούς ελήφθησαν σε φιστίκια, ειδικά σε αυτά από την Κίνα.

Οι αφλατοξίνες είναι οι πιο διαδεδομένες τοξικές και καρκινογόνες μυκοτοξίνες και αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία των καταναλωτών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο