Παρασκευή, 11 Απριλίου, 2025
14.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συναγερμός στη Γαλλία από τις μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις από στρείδια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣυναγερμός στη Γαλλία από τις μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις από στρείδια
spot_img

Πολλοί καταναλωτές έφαγαν στρείδια μολυσμένα με νοροϊό.

Σε συναγερμό η Γαλλία (μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής στρειδιών στην Ευρώπη) μετά απότροφικές δηλητηριάσεις από νοροϊό λόγω κατανάλωσης στρειδιών. Στο Νομό Vendee απαγορεύτηκε η αλιεία,  συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση και εμπορία οστρακοειδών που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, που προέρχεται από την περιοχή Chenaux du Payré, λόγω «αρκετών περιπτώσεων συλλογικής τροφικής δηλητηρίασης» από νοροϊο. Προς το παρόν, η προέλευση αυτής της μόλυνσης από νοροϊό δεν είναι γνωστή και οι αναλύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

- Advertisement -

Η απαγόρευση αυτή έγινε μετά την επιβεβαιωμένη μαζική τροφική δηλητηρίαση που προκάλεσε γαστρεντερίτιδα. Τα κλινικά συμπτώματα είναι έμετος, διάρροια, πόνος στην κοιλιά και εμφανίζονται λίγες ώρες μετά την κατάποση μολυσμένων οστρακοειδών. Η διάρκεια της ασθένειας είναι γενικά σύντομη,  και η κύρια επιπλοκή είναι η οξεία αφυδάτωση, η οποία εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που είναι ήδη εύθραυστα (ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά κ.λπ.).

Η συγκομιδή απαγορεύτηκε και στον κόλπο Arcachon στη δυτική ακτή κοντά στο Μπορντό, και σε μέρη του Καλβαντός και του Manche στο βορρά.

Αν και το κλείσιμο επηρεάζει μόνο ένα μικρό μέρος των 375 παραγωγών στρειδιών στη Γαλλία, ο  Philippe Morandeau, επικεφαλής της περιφερειακής ένωσης παραγωγών οστρακοειδών στη δυτική περιοχή Charente-Maritime, σύμφωνα με το RFI  είπε ότι οι πωλήσεις του μειώθηκαν 25 έως 30%, αν και η περιοχή του δεν είχε καμία μόλυνση. 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο καταγράφηκαν στην Ευρώπη περισσότερες από 300 δηλητηριάσεις από στρείδια.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μπέικιν πάουντερ και μαγειρική σόδα – Απαγορευτική για τα παιδιά σύμφωνα με ειδικούς

Συμβουλές για τοξικές ουσίες στις βρεφικές και παιδικές τροφές

Δέκα διαφορετικά φυτοφάρμακα σε δημοφιλή μάρκα μούσλι που πωλείται και στην Ελλάδα – Τι έδειξε το εργαστηριακό τεστ του Ökotest

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων και υπερβολική ζάχαρη έδωσαν στο συγκεκριμένο μούσλι μια από τις χαμηλότερες βαθμολογίες συγκριτικά με τα υπόλοιπα παρόμοια προϊόντα που μπήκαν στο μικροσκόπιο

Τα πρόσθετα τροφίμων που συνδέονται – σύμφωνα με νέα μελέτη – με κίνδυνο διαβήτη

Νέα μελέτη αναδεικνύει συγκεκριμένα επικίνδυνα μείγματα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα