Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι ασφαλές να τρώμε φρέσκο χιόνι;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕίναι ασφαλές να τρώμε φρέσκο χιόνι;
spot_img

Τι μπορεί να επιφυλάσσει;

   Η κατανάλωση πάγου μπορεί να επιφυλάσσει ορισμένους τόσο άμεσους κινδύνους, όπως πνιγμό και σπάσιμο δοντιών όσο και έμμεσους όπως να υποδηλώνει κάποιες μορφές διαταραχών καθώς και καταστάσεις υγείας. Τι γίνεται όμως με την κατανάλωση χιονιού; Είναι ασφαλής;

   Αν και αρκετοί μπορεί να υποθέσουν πως το άσπρο- άσπρο φρέσκο χιόνι, σε καθαρή μορφή, είναι απλώς παγωμένο νερό και απαλλαγμένο από τυχόν ρύπους, μην είστε τόσο σίγουροι. Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο Mary Scarzello Fairbanks, η οποία μίλησε με το Prevention, το χιόνι δεν είναι και τόσο αγνό. Σχηματίζεται όταν σταγονίδια νερού παγώνουν γύρω από κάποια σκόνη ή υπολείμματα στον αέρα, σχηματίζοντας έναν κρύσταλλο πάγου που συνεχίζει να συλλέγει υδρατμούς και να σχηματίζει μια νιφάδα χιονιού.

     Όταν πέσει, θα προσκολληθούν επίσης ουσίες που υπάρχουν στον αέρα, όπως βρωμιά, αιθάλη, ακόμη και βακτήρια. Ανάλογα με την περιοχή, το χιόνι μπορεί επίσης να περιέχει θειικά άλατα, νιτρικά άλατα, φορμαλδεΰδη, υδράργυρο ή φυτοφάρμακα. Αν φυσάει, το χιόνι θα μπορούσε ακόμη και να αναμειχθεί με τη βρωμιά που βγήκε από το χώμα. Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Science: Processes & Impacts έδειξε ακόμη πώς το χιόνι θα μπορούσε να αναμιχθεί με την εξάτμιση της βενζίνης. Συνεπώς αν πάτε να καταναλώσετε μια ποσότητα χιονιού, μάλλον το χιόνι δεν θα είναι το μόνο που θα καταναλώσετε!

     Από την άλλη, δεν φαίνεται να υπάρχουν αναφορές για ασθένειες που σχετίζονται με την κατανάλωση χιονιού και οι ρύποι στους οποίους μπορεί να προσκολληθεί στον αέρα είναι επίσης παρόντες καθώς αναπνέουμε. Αν υποθέσουμε ότι δεν καταναλώνετε τεράστια ποσότητα από αυτό, είναι απίθανο ότι όποιες μολυντικές ουσίες μπορεί να υπάρχουν στο χιόνι, δεν θα υπάρχουν σε αρκετά μεγάλες ποσότητες ώστε να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Αν και κανείς δεν υποστηρίζει τεχνικά την κατάποση χιονιού, μια μικρή ποσότητα πιθανόν δεν θα σας αρρωστήσει.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο