Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

H αναξιοπιστία των μελετών του Harvard

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμH αναξιοπιστία των μελετών του Harvard
spot_img

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ο διαβήτης τύπου 2.

Αν διαβάζετε μια μελέτη του Πανεπιστήμιου Harvard θα την πιστεύτατε; Μάλλον ναι. Σωστά;

Και όμως δεν είναι όλες οι μελέτες αυτού του κορυφαίου Πανεπιστήμιου σωστές! Ναι, αλήθεια λέω.

Σε μια πρόσφατη μελέτη από το τμήμα Harvard School of Public Health, οι ερευνητές συσχέτισαν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με τον διαβήτη τύπου 2. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Προφανώς όχι!

Η αιτιολόγηση είναι εδώ.

Δεν έχει αποδειχθεί μηχανιστικά μια σχέση μεταξύ κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και διαβήτη τύπου 2.

Οι άνθρωποι τρώμε κόκκινο κρέας εδώ και 3.500.000 χρόνια! Και στις ΗΠΑ, η κατά κεφαλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει μειωθεί από το 1970 ως σήμερα.

Σήμερα στις ΗΠΑ, το 60% των θερμίδων που προσλαμβάνει κατά μέσο όρο ο κάθε κάτοικος στις ΗΠΑ προέρχεται από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (ultra processed foods).

Συνεπώς, αν το κόκκινο κρέας ήταν υπεύθυνο για τον διαβήτη τύπου 2, δεν θα έπρεπε να δούμε και μια αύξηση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος για να «συμβαδίζει» με την ανοδική τάση του διαβήτη τύπου 2;

Εν κατακλείδι…

Μήπως, λέω μήπως, το Harvard School of Public Health δεν είναι και τόσο αξιόπιστο;

Οέο!

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.
 .

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα