Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Πολλοί γιατροί πιστεύουν ακόμα ότι η υψηλή χοληστερόλη (LDL-cholesterol ή η λεγόμενη κακή χοληστερίνη) μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά νοσήματα. Πιστεύουν ότι αν χαμηλώσουμε τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου.
Σύμφωνα, όμως με τις νεότερες μελέτες, δεν είναι η χοληστερίνη που σκοτώνει αλλά η φλεγμονή.
Αυτή την άποψη την έχουμε δημοσιεύσει το 2018 και έχει λάβει θετική κριτική.
Το πιο σημαντικό όμως είναι τούτο: στο τελευταίο μας βιβλίο με τίτλο «The impact of nutrition and statins on cardiovascular diseases» , έχουμε ένα κεφάλαιο που το έχουμε γράψει σε συνεργασία με κορυφαίους καρδιολόγους της Ιρλανδίας.
Ο τίτλος του κεφαλαίου είναι: “Statins: Rationale, Mode of Action and side effects”. Σε αυτό το κεφάλαιο παρουσιάζεται ο μύθος της χοληστερίνης και οι σημαντικές παρενέργειες των στατινών.
Αφορμή για να γράψω αυτό το βιβλίο ήταν η ιστορία ενός συγγενή μου που άρχισε να παίρνει στατίνες και μετά από 2 χρόνια εμφάνισε διαβήτη τύπου 2. Οι στατίνες προκαλούν διαβήτη!
Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε λοιπόν είναι να δούμε σε συνεργασία με τον καρδιολόγο μας και τον διατροφολόγο μας, πώς θα μπορέσουμε να αυξήσουμε την καλή χοληστερίνη στο αίμα μας (HDL-cholesterol) και όχι ποιες στατίνες είναι καλές για μας. Η πρόσφατη είδηση για τις παρενέργειες των στατινών δεν θα πρέπει να μας αποσπά από τον στόχο μας: την μείωση της φλεγμονής, μέσω της άσκησης και της διατροφής, όπως εξηγούμε αναλυτικά στο τελευταίο κεφάλαιο του εν λόγω βιβλίου μας: «Nutrition versus Statins in primary prevention: where do we stand now?”