Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι επιστημονικοί καραγκιόζηδες που παραμυθιάζουν τους καταναλωτές

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΟι επιστημονικοί καραγκιόζηδες που παραμυθιάζουν τους καταναλωτές
spot_img

Η ψευδο-επιστήμη και οι επιστημονικοί “καραγκιόζηδες”.

Ζούμε σε ένα κόσμο που καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με πλήθος πληροφοριών.

Μερικές από αυτές είναι εντελώς αναληθείς! (https://slate.com/technology/2024/03/andrew-huberman-huberman-lab-health-advice-podcast-debunk.html)

Για παράδειγμα: ο Andrew Huberman, με διδακτορικό στην νευρο-επιστήμη. Στο podcast διαδίδει επιστημονικές σαχλαμάρες για το πώς μπορούμε να ζήσουμε περισσότερο. Κάνει τέτοιες δηλώσεις βασισμένες σε μελέτες αμφίβολης αξίας όμως.

Αλλά, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι εκεί έξω, που πιστεύουν αυτά τα χαζά…

Τα podcast του Huberman διαρκούν δύο ώρες και τα γεμίζει με επιστημονικούς όρους (jargon στα Αγγλικά), συνενώνει ονόματα γονιδίων και πρωτεϊνών και άλλα “ψευδο-επιστημονικά” “χαζά” για να φανεί αξιόπιστος.

Προσοχή! Δεν είναι ο μόνος που διασπέρνει ψευδείς πληροφορίες.

Υπάρχουν και άλλοι επιστημονικοί “καραγκιόζηδες” τριγύρω μας!

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σπατάλη τροφίμων: Μελέτη αποκαλύπτει την έκταση του φαινομένου σε φοιτητικά σπίτια

Τι δείχνουν τα ευρήματα της μελέτης του Πανεπιστημίου του Κάντερμπερι.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα