Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Για το Nutriscore και για την θέση μας για αυτό, έχετε ξαναδιαβάσει σε αυτή την στήλη. Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί το Nutriscore είναι επιστημονικά λανθασμένος με αποτέλεσμα τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο να κατατάσσεται στο γράμμα C που καταλαμβάνει την μεσαία θέση, αντιπροσωπεύει τα τρόφιμα μέσης υγιεινής αξίας.
Έτσι όμως παραβλέπονται μεγάλος πλήθος επίσημων ιατρικών ερευνών και εξισώνεται το ελαιόλαδο με προϊόντα τύπου «cola» και την κέτσαπ!
Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο !
Σύμφωνα όμως με όσα διαβάζουμε στο cibum, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενδέχεται – μεταξύ των διαφόρων ανακατατάξεων και προβλημάτων που δημιουργεί στην αγορά τροφίμων – να αλλάξει και την ατζέντα στον προγραμματισμό της ΕΕ για τη σήμανση των τροφίμων σχετικά με τη διατροφική ποιότητά τους και την υγεία των πολιτών. Αυτή η εξέλιξη, εξυπηρετεί την Ελλάδα μιας και έτσι έχουμε περισσότερο χρόνο να προετοιμάσουμε την αντιπρότασή μας.