Για να λέμε τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη!
O τίτλος μας σήμερα δεν είναι δικός μας αλλά της εφημερίδας του κ. Μαρινάκη «ΤΑ ΝΕΑ». Για όσους παρακολουθούν τον Τύπο στην χώρα μας, «ΤΑ ΝΕΑ» έκαναν μια στροφή 180 μοιρών…όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Στα ΝΕΑ στις 7/11/22, διαβάσαμε λοιπόν ότι με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε στις 7/11/22 η επίσημη εκδήλωση υποδοχής των εκπροσώπων 30 αμερικανικών πανεπιστημίων, οι οποίοι στην διάρκεια της ημέρας συναντήθηκαν με τα ελληνικά πανεπιστήμια της πρωτεύουσας. Από τις 8/11 θα άρχιζαν επισκέψεις και σε άλλα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας. Κεντρικός πυλώνας της κυβερνητικής στρατηγικής είναι να γίνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια πιο ανοιχτά στον κόσμο και να ενισχυθούν οι διεθνείς συνεργασίες τους, είπε στις 7/11 στην ομιλία του ο πρωθυπουργός. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Ελλάδα για αμερικανικά πανεπιστήμια που επιθυμούν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους σε άλλα μέρη του κόσμου, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα του 2022 δεν μοιάζει καθόλου με την Ελλάδα του 2012 ή του 2015. «Η χώρα μας είναι ένα εργαστήριο διαρκούς αλλαγής» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ας πούμε τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη
Η Ελλάδα δεν είναι εργαστήριο διαρκούς αλλαγής! Απλά είναι ένα έρημο τοπίο! Και η ερημοποίηση του επιστημονικού ιστού της Ελλάδας ξεκίνησε από το 2010, μέχρι σήμερα πάνω από 600.000 επιστήμονες και μηχανικοί έχουν φύγει από την Ελλάδα! Το νούμερο είναι τρομακτικό!
Μιλάμε για ένα τεράστιο αριθμό επιστημόνων που σπούδασαν κυρίως στην Ελλάδα και σήμερα εργάζονται στο εξωτερικό. Άρα έχει απόλυτο δίκιο ο Πρωθυπουργός όταν είπε στις 7/11 ότι «η Ελλάδα του 2022 δεν μοιάζει καθόλου με την Ελλάδα του 2012 ή του 2015»! Δεν μοιάζει σε τίποτα! Έχουμε χάσει τα καλύτερα μυαλά και τα καλά μυαλά που έχουν μείνει στην Ελλάδα πληρώνονται με μισθούς πείνας ή τριτοκοσμικών χωρών μέχρι να αναχωρήσουν και εκείνοι…
Συνάδελφοί μου εδώ στην Ιρλανδία με ρωτούν συχνά αν έχει αλλάξει η κατάσταση στην Ελλάδα. Και τους αναφέρω το απλό: σήμερα νέοι επιστήμονες που πρωτομπαίνουν στην αγορά εργασίας αμείβονται με 700 ευρώ το μήνα… ποιος επιστήμονας θα μείνει στην Ελλάδα με τέτοιους μισθούς;
Πριν τρεις μέρες μετανάστευσε στην Ιρλανδία, μια καλή φίλη με τα δυο της παιδιά. Ίσως ο κυριότερος λόγος που την έκανε να πάρει την απόφαση να έρθει Ιρλανδία είναι το μέλλον των παιδιών της εδώ στην Ιρλανδία σε σχέση με το μέλλον τους στην Ελλάδα. Εδώ, το Πανεπιστήμιο του Λίμερικ είναι μέσα στα 200 σε παγκόσμια κλίμακα ως προς την προσληψιμότητα των αποφοίτων μας. Οι απόφοιτοί μας βρίσκουν δουλειά μέσα σε 6 μήνες από την αποφοίτησή τους με πρώτο μισθό μικτά €40,000/έτος. Τα Ελληνικά ΑΕΙ σε αυτήν την σειρά κατάταξης είναι από 300 και κάτω…
Άρα, κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα δεν είναι ένα εργαστήριο διαρκούς αλλαγής αλλά μόνιμης φτωχοποίησης!
Και το χειρότερο δεν είναι τι λέει ο κ. Μητσοτάκης και ο κάθε κ. Μητσοτάκης… Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι τα νέα παιδιά στην Ελλάδα δεν έχουν όνειρα, θέλω και φιλοδοξίες. Αυτά μας έκαναν τα μνημόνια και καμιά συνεργασία με κανένα Αμερικανικό ΑΕΙ δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό…
Email: ioannis.zabetakis@ul.ie
Twitter: @yanzabet