Τι αποφασίστηκε για τις τιμές ενέργειας στην Ευρώπη και τι αναμένουμε να ισχύσει στην Ελλάδα τον χειμώνα που έρχεται.
Στα τέλη Ιούνη, αποφασίστηκαν στην ΕΕ τα εξής:
- Θα επεκταθεί χρονικά το πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας έως τις 30 Ιουνίου του 2024, ώστε σε περίπτωση κρίσης τον επόμενο χειμώνα να υπάρχει ένα εργαλείο αντιμετώπισής της
- Εγκρίθηκε το «ροζ» υδρογόνο (από πυρηνικά)
- Η Ελλάδα επιμένει και στην ένταξη των υδροηλεκτρικών και των μονάδων φυσικού αερίου στις διατάξεις περί μηχανισμών ισχύος σε τομέα ευελιξίας.
Για την Ελλάδα, το κύριο διακύβευμα ήταν η χρονική επέκταση του πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας (inframarginal revenues). Τελικά, η Ελλάδα πέτυχε να επεκταθεί έως τις 30 Ιουνίου του 2024, ώστε σε περίπτωση κρίσης τον επόμενο χειμώνα να υπάρχει ένα εργαλείο αντιμετώπισής της, όπως έγινε κατά το τελευταίο έτος με τη συγκέντρωση 3,2 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ «σφράγισε» επιτέλους και το RED, ένα σημαντικό νομοθέτημα για όλα τα κράτη-μέλη και την Ελλάδα, διότι θέτει τον γενικό στόχο 42,5% των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση ενέργειας. Για όσα κράτη μπορούν, ένα ακόμα 2,5% είναι προαιρετικό, προκειμένου ο στόχος να φτάσει το 45%. Το RED θέτει και επιμέρους τομεακούς στόχους για το μερίδιο των ΑΠΕ σε μεταφορές, βιομηχανία και θέρμανση-ψύξη μέχρι το 2030, δημιουργώντας υποχρεώσεις επίτευξής τους για τα κράτη-μέλη.
Email: ioannis.zabetakis@ul.ie
Twitter: @yanzabet