Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
16.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το κρέας, τα vegan τρόφιμα και τα… conflicts of interest

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΤο κρέας, τα vegan τρόφιμα και τα… conflicts of interest
spot_img

Μεγάλες εταιρείες που κατηγορούνται για περιβαλλοντική καταστροφή πίσω από φυτικά τρόφιμα.

Ένα εξαιρετικό άρθρο για τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα (ή μήπως δεν είναι αλληλοσυγκρουόμενα;) είναι αυτό το άρθρο του Καθηγητή Benjamin Selwyn στον ιστότοπο conversation.vom.

Ο Selwyn (καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Σάσεξ) σε συνεργασία με την Charis Davis (μεταπτυχιακή φοιτήτρια – MA student in development studies στο SOAS του Πανεπιστημίου του Λονδίνου) ερεύνησαν την ιδιοκτησία και τις στρατηγικές μάρκετινγκ πολλών εταιρειών φυτικών τροφίμων.

Από την έρευνά τους διαπίστωσαν ότι πολλές εταιρείες που φημίζονται για τη βιώσιμη παραγωγή φυτικών τροφίμων ανήκουν σε γιγάντιες εταιρείες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, οι οποίες εμπλέκονται σε ισχυρισμούς για μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντική καταστροφή.

Παράδειγμα η Vivera: πρωτοπόρος εταιρεία στα φυτικά τρόφιμα. Η ολλανδική εταιρεία παράγει μεγάλη γκάμα χορτοφαγικών και vegan τροφίμων, όπως vegan χοτ ντογκ, φυτικά φιλέτα σολομού, έθνικ αποφλοιωμένα και vegan στικ. Ο ιστότοπος της Vivera προτείνει στους καταναλωτές να αγοράζουν vegan προϊόντα για να «κάνουν τεράστια διαφορά για την ανθρώπινη υγεία και την ευημερία του πλανήτη» και αναφέρει ότι «μπορείτε να βελτιώσετε τον κόσμο με κάθε μπουκιά που λαμβάνετε τρώγοντας τρόφιμα φυτικής προέλευσης».

Ωστόσο το διαδικτυακό μάρκετινγκ και η συσκευασία προϊόντων της Vivera δεν επισημαίνουν στους καταναλωτές ότι ανήκει στην JBS, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής κρέατος στον κόσμο. Καθημερινά στο πλαίσιο των παγκόσμιων δραστηριοτήτων της JBS σφάζονται 8,7 εκατομμύρια πτηνά, 92.600 γουρούνια και 42.700 βοοειδή, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωργίας και Εμπορικής Πολιτικής, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ.

Τελικά, πολλά οικονομικά “μυστικά” κρύβονται πίσω από τα vegan τρόφιμα.

Και όλα αυτά δεν γίνονται για “μια χούφτα δολλάρια” αλλά για να κάνουν green washing (https://www.investopedia.com/terms/g/greenwashing.asp) οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων.

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα