Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Έχουν πλέον περάσει 27 μήνες από την αρχή της πανδημίας, και η διεθνής βιβλιογραφία είναι πλέον πλούσια σε μελέτες σχετικά με τον ιό και την διατροφή.
Κάνοντας μια έρευνα στο scopus.com με τις εξής λέξεις κλειδιά: «covid-19» και «food» και «vitamins», μπορούμε να βρούμε 808 document results, ένας αριθμός εξαιρετικά υψηλός αν σκεφτούμε το σύντομο χρονικό διάστημα (27 μήνες) από την αρχή της πανδημίας.
Υπάρχει πλέον εκτενής βιβλιογραφία σχετικά με τον ρόλο της φλεγμονής στα συμπτώματα που έχουν ασθενείς που έχουν νοσήσει από τον ιό.
Η τάση που υπάρχει είναι να ξαναδούμε τον ρόλο των βιταμινών αλλά και όλων των αντιφλεγμονοδών τροφίμων.
Είναι ένα πεδίο καινοτομίας που αξίζει της προσοχής μας. Αν μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα νέο τρόφιμο που να είναι αποτελεσματικό κατά της φλεγμονής και του ιού, τότε έχουμε ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού.
Η ομάδα μας, εδώ στο Λίμερικ στην Ιρλανδία, μελετά και σχεδιάζει τέτοια τρόφιμα για την βιομηχανία τροφίμων, σε περίπτωση που θέλετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας (tweeter: @yanzabet , email: ioannis.zabetakis@ul.ie ).
Βιβλιογραφία:
- The role of an anti-inflammatory diet in conjunction to COVID-19
- COVID-19: the inflammation link and the role of nutrition in potential mitigation
