Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη Ελληνικών Πανεπιστημίων: Τροποποίηση και βελτίωση του πολυστυρενίου για χρήση σε ενεργές συσκευασίες

ΑρχικήΝέαΜελέτη Ελληνικών Πανεπιστημίων: Τροποποίηση και βελτίωση του πολυστυρενίου για χρήση σε ενεργές συσκευασίες
spot_img

Με τα χρόνια, έχει γίνει μια προσπάθεια να παραταθεί η διάρκεια ζωής των τροφίμων έτσι ώστε να μειωθεί η παγκόσμια σπατάλη τροφίμων.

Η χρήση φυσικών βιοαποικοδομήσιμων υλικών στις διαδικασίες παραγωγής υιοθετείται όλο και περισσότερο στις μέρες μας προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της κυκλικής οικονομίας και να βελτιωθούν οι δείκτες περιβάλλοντος και ανθρώπινης υγείας. Η ενεργή συσκευασία είναι η τελευταία τάση για τη συντήρηση τροφίμων.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με την αποδοτικότητα τύπου νανοάργιλου και πολυστυρενίου στην ανάπτυξη νανοσύνθετων μεμβρανών πολυστυρενίου/μοντμοριλλονίτη/ελαίου ρίγανης, ενεργών αντιοξειδωτικών συσκευασιών.

Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη και τη συνεργασία επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας καθώς και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από τους Άρη Ε. Γιαννακά, Κωνσταντίνο Ε. Σαλμά, Ανδρέα Καρύδη-Μεσσήνη, Δημήτριο Μοσχοβά, Ελένη Κόλλια, Βασιλική Τσίγκου, Χαράλαμπο Προεστό, Απόστολο Αυγερόπουλο και Νικόλαο Ζαφειρόπουλο.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το πολυστυρένιο αναμείχθηκε με φυσικό NaMt, OrgNaMt μοντμοριλλονίτη και αιθέριο έλαιο ρίγανης για την ανάπτυξη μιας νέας μεμβράνης συσκευασίας. Μετρήθηκαν ως βασικές παράμετροι για τον χαρακτηρισμό των μεμβρανών συσκευασίας τροφίμων: η αντοχή, η διαπερατότητα οξυγόνου και υδρατμών, η ανάμειξη και η ομοιογένεια και η αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση. Για τις μετρήσεις αυτές χρησιμοποιήθηκαν όργανα όπως όργανο μέτρησης εφελκυσμού, XRD, FTIR, DMA, OPA (Oxygen Permeation Analyzer) και άλλες χειροποίητες συσκευές.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το πολυστυρένιο θα μπορούσε να τροποποιηθεί, να βελτιωθεί και να εμφανίζει χαρακτηριστικά πρόληψης της οσμής τροφίμων προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για εφαρμογές σε συσκευασίες ενεργών τροφίμων. Το υλικό με την κωδική ονομασία Το PS5OO@OrgMt χαρακτηρίστηκε μεταξύ των δοκιμασμένων δειγμάτων ως το πιο πολλά υποσχόμενο υλικό για εφαρμογές ενεργών συσκευασιών για τρόφιμα.

Για να δείτε περισσότερα για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, πατήστε εδώ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα