Έρευνα αποκαλύπτει πως μια αντιφλεγμονώδης διατροφή μπορεί να καταπολεμήσει το διαβήτη τύπου 2
Τη θετική συσχέτιση μια προφλεγμονώδους διατροφής με την αυξημένη θνησιμότητα ασθενών με διαβήτη τύπου 2 αποκάλυψε νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της επαρχίας Sichuan στην Κίνα. Οι ερευνητές επίσης επιβεβαίωσαν τη χρησιμότητα του δείκτη φλεγμονώδους διατροφής «Dietary Inflammatory Index (DII)» ως κατάλληλου εργαλείου για την αξιολόγηση των διατροφικών προτύπων από τους επιστήμονες στον τομέα της υγείας.
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι μια μεταβολική πάθηση που χαρακτηρίζεται από χρόνια υπεργλυκαιμία που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και βλάβη ιστών ή οργάνων. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF), περισσότερα από 536 εκατομμύρια άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 70 ετών πάσχουν από διαβήτη σε όλο τον κόσμο.
Νέα έρευνα για το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, με επικεφαλής των Δρ. Jiaxing Tan, βασίστηκε σε δεδομένα 5 ετών (από το 2009 ως το 2014) που συλλέχθηκαν από τη National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), μια βάση δεδομένων υγείας και διατροφής Αμερικανών πολιτών. Από δείγματα 15,291 ασθενών, υπολογίστηκε ο δείκτης DII βάση 28 διατροφικών παραμέτρων, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης, πρωτεϊνών, λιπιδίων καθώς και η πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Όταν ο δείκτης DII μεγαλύτερος από 0, τότε αυτό σημαίνει ότι η διατροφή των ατόμων τείνει να είναι προφλεγμονώδης. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως ο μέσος δείκτης DII των ασθενών ήταν 0.37±1.76. Επιπλέον, ο DII συσχετίστηκε θετικά με την παρουσία διαβήτη τύπου 2 στο γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ, ενώ άτομα με διαβήτη που ακολουθούσαν μια προφλεγμονώδη δίαιτα (DII>0) είχαν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και χαμηλότερη πιθανότητα επιβίωσης σε σχέση με εκείνους που ακολουθούσαν αντιφλεγμονώδη δίαιτα (DII<0).
Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει στο παρελθόν πως ο λιπώδης ιστός αποτελεί την κύρια περιοχή παραγωγής φλεγμονωδών κυτοκινών, γεγονός που εξηγεί γιατί τα παχύσαρκα άτομα τείνουν να υποφέρουν από αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2. Η παρούσα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι ασθενείς με προφλεγμονώδη δίαιτα είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, υποδεικνύοντας ότι οι προφλεγμονώδεις δίαιτες είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, η οποία θα μπορούσε με τη σειρά της να προκαλέσει μια ανοσολογική-μεταβολική διαταραχή και την ανάπτυξη διαβήτη.
Οι ερευνητές καταλήγουν στο ότι ο δείκτης DII θα πρέπει να χρησιμοποιείται κλινικά για την αξιολόγηση της διατροφής των διαβητικών ασθενών και οι γιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να επιλέξουν μια δίαιτα πλούσια σε αντιφλεγμονώδη συστατικά.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients στην ενότητα «Κλινική Διατροφή» και μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.