Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
18.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως οι μυρωδιές επηρεάζουν την αντίληψη για τα χρώματα

ΑρχικήΕπιστήμηΠως οι μυρωδιές επηρεάζουν την αντίληψη για τα χρώματα
spot_img

Ασυνείδητοι συσχετισμοί με την οσμή μπορεί να παραμορφώσουν την αντίληψη των χρωμάτων.

   Ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος κατανοεί και αντιλαμβάνεται μια πληροφορία, είναι αποτέλεσμα πολλών αισθήσεων που βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση. Έχει ήδη αποδειχθεί πως η όραση (στην προκειμένη περίπτωση το χρώμα) επηρεάζει την αντίληψη μας για τη γεύση. Τώρα, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology έδειξε πειραματικά ότι τέτοιες ασυνείδητες «διατροπικές» συσχετίσεις με την όσφρησή μας μπορούν να επηρεάσουν την αντίληψή μας για τα χρώματα. «Εδώ δείχνουμε ότι η παρουσία διαφορετικών οσμών επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το χρώμα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Ryan Ward, ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ.

   Για αυτή την έρευνα ο Ward και οι συνεργάτες του εξέτασαν την ύπαρξη και τη δύναμη συσχετισμών οσμών-χρωμάτων σε 24 ενήλικες γυναίκες και άνδρες ηλικίας μεταξύ 20 και 57 ετών. Οι συμμετέχοντες κάθονταν μπροστά από μια οθόνη σε ένα δωμάτιο χωρίς ανεπιθύμητα αισθητηριακά ερεθίσματα κατά τη διάρκεια των πειραμάτων. Δεν φορούσαν αποσμητικά ή αρώματα και κανένας δεν ανέφερε ότι είχε αχρωματοψία ή εξασθενημένη όσφρηση. Όλες οι οσμές περιβάλλοντος στο δωμάτιο απομόνωσης καθαρίστηκαν με έναν καθαριστή αέρα για τέσσερα λεπτά. Στη συνέχεια, μία από τις έξι μυρωδιές (που επιλέχθηκαν τυχαία από καραμέλα, κεράσι, καφέ, λεμόνι και μέντα, συν άοσμο νερό ως έλεγχος) μεταδόθηκαν στο δωμάτιο με έναν διαχύτη υπερήχων για πέντε λεπτά. «Σε μια προηγούμενη μελέτη, είχαμε δείξει ότι η μυρωδιά της καραμέλας συνήθως συνιστά μια διατροπική συσχέτιση με το σκούρο καφέ και το κίτρινο, όπως ο καφές με το σκούρο καφέ και το κόκκινο, το κεράσι με το ροζ, το κόκκινο και το μοβ, η μέντα με το πράσινο και το μπλε, και λεμόνι με κίτρινο, πράσινο και ροζ», εξήγησε ο Ward. Στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκε μια οθόνη που τους έδειχνε ένα τετράγωνο γεμάτο με ένα τυχαίο χρώμα (από άπειρο εύρος) και κλήθηκαν να προσαρμόσουν χειροκίνητα δύο ρυθμιστικά, ένα για κίτρινο σε μπλε και ένα άλλο για πράσινο σε κόκκινο, για να αλλάξουν το χρώμα του σε ουδέτερο γκρί. Μετά την καταγραφή της τελικής επιλογής, η διαδικασία επαναλήφθηκε, έως ότου όλες οι οσμές είχαν παρουσιαστεί πέντε φορές.

   Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν μια αδύναμη αλλά σημαντική τάση να προσαρμόζουν το ένα ή και τα δύο ρυθμιστικά πολύ μακριά από το ουδέτερο γκρι. Για παράδειγμα, όταν τους παρουσιάστηκε η μυρωδιά του καφέ, αντιλήφθηκαν λανθασμένα ότι το «γκρι» ήταν περισσότερο κόκκινο-καφέ από το πραγματικό ουδέτερο γκρι. Ομοίως, όταν εμφανίστηκαν με τη μυρωδιά της καραμέλας, αντιλήφθηκαν λανθασμένα ένα χρώμα εμπλουτισμένο σε μπλε ως γκρι. Η παρουσία της μυρωδιάς παραμόρφωσε έτσι την χρωματική αντίληψη των συμμετεχόντων με προβλέψιμο τρόπο. «Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αντίληψη του γκρι έτεινε προς τις αναμενόμενες διατροπικές αντιστοιχίες για τέσσερα από τα πέντε αρώματα, δηλαδή λεμόνι, καραμέλα, κεράσι και καφές», είπε ο Ward. «Αυτή η «υπεραντιστάθμιση» υποδηλώνει ότι ο ρόλος των διατροπικών συσχετισμών στην επεξεργασία των αισθητηριακών εισροών είναι αρκετά ισχυρός ώστε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε πληροφορίες από διαφορετικές αισθήσεις, εδώ μεταξύ οσμών και χρωμάτων».

   Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη να διερευνηθεί πόσο εκτεταμένες είναι αυτές οι διατροπικές συσχετίσεις μεταξύ οσμών και χρωμάτων.«Πρέπει να γνωρίζουμε τον βαθμό στον οποίο οι οσμές επηρεάζουν την αντίληψη των χρωμάτων. Για παράδειγμα, εξακολουθεί να υπάρχει το αποτέλεσμα που εμφανίζεται εδώ για μυρωδιές που απαντώνται λιγότερο συχνά ή ακόμα και για μυρωδιές που εμφανίζονται για πρώτη φορά;» αναρωτήθηκε ο Ουάρντα.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα