Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
13.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νίκη γένους θηλυκού: Οι γυναίκες παγκοσμίως τρώνε πιο υγιεινά από τους άνδρες

ΑρχικήΕπιστήμηΝίκη γένους θηλυκού: Οι γυναίκες παγκοσμίως τρώνε πιο υγιεινά από τους άνδρες
spot_img

Επιστήμονες, αναλύοντας 1100 μελέτες, ανέλυσαν την παγκόσμια διατροφική ποιότητα σε βάθος χρόνου 30 ετών.

Αν συγκρίνουμε τη διατροφή των ανδρών και των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο, θα παρατηρήσουμε πως οι γυναίκες τρώνε πιο υγιεινά από τους άνδρες. Τουλάχιστον αυτό ήταν το βασικό εύρημα μιας μελέτης, με επικεφαλής την Victoria Miller από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη των ΗΠΑ, η οποία και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Food.

Oι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα (όσα περισσότερα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση) από περισσότερες από 1.100 μελέτες και ανέλυσαν τη διατροφική συμπεριφορά ανθρώπων από 185 χώρες μεταξύ 1990 και 2018. Η μελέτη περιλαμβάνει επίσης δεδομένα από παιδιά και εφήβους,  το οποίο οι επιστήμονες χαρακτήρισαν αρκετά καινοτόμο.

Πιο υγιεινά τρώνε οι γυναίκες σε χώρες υψηλού εισοδήματος

Όπως προαναφέρθηκε, οι γυναίκες τηρούν περισσότερο υγιεινές και συνιστώμενες δίαιτες από τους άνδρες. Κατά μέσο όρο, τρώνε λίγο περισσότερα φρούτα, λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, όπως λάχανο, αγγούρια ή ντομάτες και προϊόντα ολικής αλέσεως

Αρκετά ενδιαφέρον είναι πως οι γυναίκες σε χώρες υψηλού εισοδήματος, καθώς και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία ήταν αρκετά υψηλότερα στη διατροφική κλίμακα.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα αντισταθμίζουν την πρόοδο στην υγιεινή διατροφή

Οι άνθρωποι σήμερα δεν τρώνε πολύ πιο υγιεινά από ό,τι πριν από 30 χρόνια, αναφέρουν οι ερευνητές. Αν και παρουσιάζεται μια σημαντική αύξηση στην κατανάλωση οσπρίων και ξηρών καρπών και μη αμυλούχων λαχανικών η όποια πρόοδος έχει γίνει στη διατροφική ποιότητα έχει αντισταθμιστεί από την αυξημένη κατανάλωση νατρίου, επεξεργασμένων τροφίμων, ζάχαρης και κόκκινου κρέατος.

Διατροφική κλίμακα: Στην κορυφή Βιετνάμ, Ιράν, Ινδονησία και Ινδία

Σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100, που δείχνει πόσο καλά τηρούν οι άνθρωποι τις συνιστώμενες δίαιτες, οι περισσότερες χώρες σημείωσαν περίπου 40 το 2018 – 1,5 βαθμούς υψηλότερο από το 1990. Η βαθμολογία 0 αντιπροσωπεύει κακή διατροφή και 100 καλή, ισορροπημένη διατροφή.

Συνολικά, οι ερευνητές αξιολογούν την ποιότητα της διατροφής παγκοσμίως ως «μέτρια». Η αξία έχει επιδεινωθεί μόνο στην υποσαχάρια Αφρική τα τελευταία 30 χρόνια. Στη Νότια Ασία παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο. Οι χώρες με τις χαμηλότερες τιμές θα είναι η Βραζιλία, το Μεξικό , οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος (27,1-33,5), οι υψηλότερες με το Βιετνάμ , το Ιράν , την Ινδονησία και την Ινδία (54,5-48,2).

Η σημασία διαμόρφωσης υγιεινής διατροφής σε νεαρή ηλικία

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η διατροφή επηρεάζεται επίσης από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες όπως το επίπεδο εκπαίδευσης. Επομένως, οι καλύτερα μορφωμένοι ενήλικες και τα παιδιά τους τρώνε πιο υγιεινά κατά μέσο όρο. Επιπλέον, σύμφωνα με την Miller, τα μικρότερα παιδιά έτρωγαν καλύτερα αλλά στη συνέχεια η διατροφή τους επιδεινώθηκε, γεγονός που επιβεβαιώνει την σημασία της επίδρασης στα διατροφικά πρότυπα σε νεαρή ηλικία.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η κακή διατροφή είναι μια από τις κύριες αιτίες ασθενειών. Υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 26% όλων των θανάτων που μπορούν να προληφθούν, αναφέρει δημοσίευμα στη Spiegel.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο