Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καφεΐνη: Αθώα ή ένοχη για την οστεοπόρωση;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΚαφεΐνη: Αθώα ή ένοχη για την οστεοπόρωση;
spot_img

Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ότι η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει την υγεία των οστών. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν η καφεΐνη συμβάλλει στην οστεοπόρωση.

Πέρα από καλό πρωινό ξύπνημα, η καφεΐνη προσφέρει μια πληθώρα από ευεργετικές ιδιότητες, τόσο στη διατροφή όσο και σε άλλους παράγοντες, καθώς αποτελεί πρώτη ύλη σε πολλά φάρμακα, όπως παυσίπονα.  Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες μελέτες που έχουν διερευνήσει τις επιπτώσεις της καφεΐνης στην οστεοπόρωση, χωρίς, όμως έχουν δώσει αντικρουόμενα συμπεράσματα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Eat This, Not That, υπάρχουν ορισμένες έρευνες που υποδηλώνουν ότι η καφεΐνη παρεμβαίνει στην απορρόφηση του ασβεστίου, αλλά δεν είναι σαφές εάν και πώς επηρεάζει την υγεία των οστών. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να διαλευκάνουμε όσο γίνεται το μυστήριο που τυλίγει τη σχέση καφεΐνης-οστεοπόρωσης.

Επίδραση καφεΐνης στο ασβέστιο

Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν αρκετές έρευνες που συσχετίζουν την καφεΐνη με την υποανάπτυξη των οστών. Παραδείγματος χάριν, μια μελέτη σε ζώα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Anatomy, έδειξε πως η χορήγηση κεφεΐνης σε εγκύους αρουραίους οδήγησε σε πιο αργή ανάπτυξη των οστών στα έμβρυα. Αυτό εξηγείται από τους ειδικούς, που προτείνουν ότι η καφεΐνη παρεμβαίνει στην ενδοχόνδρια οστεοποίηση, μια διαδικασία που αναδιαμορφώνει τον χόνδρο στο νέο οστό με τη βοήθεια ασβεστίου.

Άλλες αναφορές από ειδικούς κάνουν λόγο για παρέμβαση της καφεΐνης στον τρόπο που το σώμα απορροφά το ασβέστιο από τα τρόφιμα (και στη βιταμίνη D) και μπορεί να αυξήσει πόσο ασβέστιο αποβάλλουν τα νεφρά. Αυτοί οι δύο μηχανισμοί μπορούν να μειώσουν την ποσότητα ασβεστίου στο σώμα. Ωστόσο, αυτά αφορούν επιδράσεις της καφεΐνης στο ασβέστιο και δεν είναι ακόμα σαφές αν και κατά πόσο επηρεάζουν την υγεία των οστών.

Επιπλέον, μια παλαιότερη μελέτη του 1992 , επίσης δημοσιευμένη στο Journal of Nutrition, εξέτασε τα αποτελέσματα της κατανάλωσης καφέ σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με κατάγματα οστεοπόρωσης. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφέ δεν σχετίζεται με τον κύκλο εργασιών του οστικού ιστού, μια φυσιολογική διαδικασία που περιλαμβάνει τη διάσπαση και την αναδόμηση νέου οστικού ιστού, άρα και με την οστεοπόρωση.

Οπότε το αν η καφεΐνη έχει πράγματι μερίδιο ευθύνης στην ανάπτυξη της οστεοπόρωσης, δεν είναι ακόμα εντελώς ξεκάθαρό και απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Άρα δεν κινδυνεύετε από το να πιείτε τον αγαπημένο σας καφέ, αλλά, φυσικά στη συνιστώμενη δοσολογία.  Οι ειδικοί προτείνουν τον περιορισμό της καφεΐνης για την αποφυγή παρενεργειών, όπως προβλήματα ύπνου και αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα