Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
22.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΗΠΑ: Παράνομη η πώληση ορισμένων προϊόντων κοτόπουλου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗΠΑ: Παράνομη η πώληση ορισμένων προϊόντων κοτόπουλου
spot_img

Από σήμερα, το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) θεωρεί τη σαλμονέλα εντελώς απαγορευτική στα ωμά, παναρισμένα, γεμιστά προϊόντα κοτόπουλου, καθιστώντας παράνομη την πώλησή τους εάν είναι μολυσμένα με το παθογόνο.

Σε θέμα που είχε αναδείξει το cibum στις 17 Ιανουαρίου για τις «αθώες» κοτομπουκιές, είχε γίνει αναφορά στα ωμά, κατεψυγμένα, παναρισμένα προϊόντα κοτόπουλου, τα οποία παραμένουν πηγή κρουσμάτων σαλμονέλας παρά τις επισημάνσεις, καθώς οι καταναλωτές κάνουν συχνά λάθος στο τρόπο ψησίματος τους.

Η Υπηρεσίας Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων (FSIS) των ΗΠΑ ξεκίνησε τις προσπάθειές του για την επισήμανση της σαλμονέλας με ωμά, παναρισμένα, γεμιστά προϊόντα κοτόπουλου (κοτομπουκιές), επειδή τα προϊόντα αυτά είναι συχνά καφετιά και δίνουν την εντύπωση ότι έχουν μαγειρευτεί. Κατά συνέπεια, οι καταναλωτές έχουν μπερδευτεί σχετικά με τους ελάχιστους χρόνους ψησίματος και τις θερμοκρασίες. Το ανεπαρκές ψήσιμο αφήνει τη σαλμονέλα ζωντανή και ικανή να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες.

Σε συνέχεια, επίσης, των δημοσιευμάτων για ξέσπασμα επιδημίας θανατηφόρας σαλμονέλας σε 14 Ευρωπαϊκές χώρες από κρέας κοτόπουλου το 2023. Πλέον, οι Ηνωμένες πολιτείες κηρύσσουν για πρώτη φορά το παθογόνο αυτό βακτήριο ως «νοθευτική ουσία». Με την επισήμανση αυτή να είναι αποτέλεσμα προεργασίας σχεδόν δυο ετών (από τον Αύγουστο του 2022), η αναπληρώτρια υφυπουργός της FSIS, Sandra Eskin δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα είναι ένα πρώτο βήμα για την εξυγίανση του Αμερικανικού κοτόπουλου. «Είναι ένα σημαντικό βήμα, διότι για πρώτη φορά κηρύξαμε τη σαλμονέλα ως νοθευτική ουσία. Αλλά δεν σταματάμε εκεί. Αναπτύσσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική».

Η διαδικασία επαλήθευσης για τον νέο κανονισμό θα περιλαμβάνει διαδικασίες δειγματοληψίας και δοκιμής του ακατέργαστου εισερχόμενου συστατικού κοτόπουλου των προϊόντων πριν από τη γέμιση και το πανάρισμα. Εάν το κοτόπουλο δεν πληροί το πρότυπα ασφαλείας, η παρτίδα προϊόντος που αντιπροσωπεύεται από το συστατικό που υποβλήθηκε σε δειγματοληψία δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή των τελικών ακατέργαστων προϊόντων. Ο προσδιορισμός, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών δειγματοληψίας και επαλήθευσης της FSIS, θα τεθεί σε ισχύ 12 μήνες μετά τη δημοσίευσή του στο Ομοσπονδιακό μητρώο.

Αυτή η στρατηγική θα εξετάσει σε τελικό στάδιο όλο το κοτόπουλο στις Ηνωμένες Πολιτείες που υπάγεται στη δικαιοδοσία της FSIS. Ο προτεινόμενος έλεγχος για το ωμό παναρισμένο και γεμιστό κοτόπουλο αναμένεται να οδηγήσει σε ελέγχους σαλμονέλας για τα περισσότερα προϊόντα κοτόπουλου καθώς εισέρχονται στα σφαγεία. Το USDA δεν είχε δικαιοδοσία επί της παραγωγής πουλερικών πριν από αυτό το χρονικό σημείο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της FSIS: «Αυτός ο τελικός προσδιορισμός αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών του FSIS για τη μείωση των ασθενειών από σαλμονέλα που σχετίζονται με την προμήθεια ωμών πουλερικών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η FSIS σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη μόλυνση από σαλμονέλα σε άλλα ακατέργαστα προϊόντα πουλερικών αργότερα αυτό το έτος.»

Η FSIS και οι εταίροι του στον τομέα της δημόσιας υγείας έχουν διερευνήσει 14 εστίες σαλμονέλας και περίπου 200 ασθένειες που σχετίζονται με αυτά τα προϊόντα από το 1998. Η πιο πρόσφατη επιδημία εκδηλώθηκε το 2021 και είχε ως αποτέλεσμα ασθένειες σε 11 πολιτείες. Τα προϊόντα αυτά αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 0,15% της συνολικής εγχώριας προσφοράς κοτόπουλου, αλλά τα κρούσματα που συνδέονται με αυτά τα προϊόντα αντιπροσώπευαν περίπου το 5% όλων των κρουσμάτων που σχετίζονται με το κοτόπουλο στις ΗΠΑ κατά την περίοδο 1998-2020.

«Αυτός ο οριστικός προσδιορισμός σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η σαλμονέλα κηρύσσεται νοθευτική ουσία σε μια κατηγορία ακατέργαστων προϊόντων πουλερικών. Αυτή η αλλαγή πολιτικής είναι σημαντική γιατί θα μας επιτρέψει να σταματήσουμε την πώληση αυτών των προϊόντων όταν διαπιστώσουμε επίπεδα μόλυνσης από σαλμονέλα που θα μπορούσαν να αρρωστήσουν τους ανθρώπους», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Τομ Βίλσακ στα πλαίσια της ανακοίνωσης για τον νέο κανονισμό.

Ο Bill Marler, δικηγόρος από το Σιάτλ, ο οποίος ειδικεύεται στην ασφάλεια τροφίμων και μια ομάδα ατόμων και συνηγόρων των καταναλωτών ζητούν από το 2020 να κηρύξει η FSIS 31 ορότυπους σαλμονέλας στο κοτόπουλο ως νοθευτικές ουσίες, καθιστώντας έτσι παράνομη την πώληση κοτόπουλου μολυσμένου με αυτές. Οι ομάδες που υπέγραψαν το αίτημα ήταν οι Rick Schiller, Steven Romes, η οικογένεια Porter, το Food & Water Watch, η Ομοσπονδία Καταναλωτών της Αμερικής και το Consumer Reports.

Ο Marler λέει ότι η ανακήρυξη της σαλμονέλας ως νοθευτικού παράγοντα για ορισμένα προϊόντα κοτόπουλου είναι ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα να διανυθεί.

«Αν η FSIS πιστεύει ότι η βιομηχανία μπορεί να μειώσει τη σαλμονέλα σε αυτά τα προϊόντα (ωμό, παναρισμένο γεμιστό κοτόπουλο), τότε μπορεί να το κάνει και για άλλα προϊόντα», δήλωσε ο Marler. «Ελπίζω η βιομηχανία να μην αντιδράσει και να συνειδητοποιήσει ότι η προστασία του κοινού θα προστατεύσει και τις επιχειρήσεις».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λευκό ψωμί: Ανθυγιεινό όσο το κάπνισμα!

Τα τεράστια επίπεδα υδατανθράκων του λευκού ψωμιού, διασπώνται τόσο γρήγορα στο σώμα που προκαλούν έντονες αυξήσεις σακχάρου και ''χτυπάνε κόκκινο'' τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου σαν να... παίρνουμε κοκαΐνη.

Ποιο γνωστό ελληνικό ελαιόλαδο περιέχει απαγορευμένο φυτοφάρμακο – Αποσύρθηκε από την αγορά της Δανίας (φωτο)

Οι αρχές της Δανίας ανακάλεσαν από την αγορά εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο.

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα