ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΘεσσαλονίκη: Κίνδυνος από οστρακοειδή - Απαγόρευση αλίευσης σε δύο περιοχές

Θεσσαλονίκη: Κίνδυνος από οστρακοειδή – Απαγόρευση αλίευσης σε δύο περιοχές

2 λεπτά ανάγνωσης

Απαγόρευση αλίευσης και διακίνησης σε Κύμινα και Χαλάστρα – Δηλητηριώδη φύκια μόλυναν όλα τα οστρακοειδή.

Με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, απαγορεύτηκε προληπτικά μέχρι νεωτέρας η αλιεία και συγκομιδή, διακίνηση και διάθεση στην αγορά για ανθρώπινη κατανάλωση, όλων των οστρακοειδών που προέρχονται από τη θαλάσσια ζώνη των ΚΥΜΙΝΩΝ και της ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ στη Θεσσαλονίκη, λόγω ανεύρεσης τοξικού φυτοπλαγκού του είδους Dinophysis spp.άνω από τα όρια λήψης μέτρων.

- Advertisement -

Το Dinophysis spp. παράγει οκαδαϊκό οξύ και δινοφυσοτοξίνες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση (δηλητηρίαση από διαρροϊκά οστρακοειδή (DSP). Το DSP δεν είναι θανατηφόρο, αλλά προκαλεί σοβαρή γαστρεντερική δυσφορία. Τα συμπτώματα του DSP περιλαμβάνουν διάρροια, ναυτία, έμετο και κοιλιακό άλγος, που ξεκινούν μεταξύ 30 λεπτών και λίγων ωρών μετά την κατανάλωση των μολυσμένων οστρακοειδών και υποχωρούν εντός τριών ημερών.

Η εφαρμογή της απόφασης, ανατέθηκε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Pizza Fan: Βίντεο της ΕΛ.ΑΣ. με την κρύπτη των 1,1 εκατ. στην γκαρνταρόμπα του ιδιοκτήτη και τον μηχανισμό «κέρασμα»

Η ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάζει τον τρόπο λειτουργίας του «κεράσματος», ενώ η εταιρεία απαντά για τις δωρεάν προσφορές.

Κάδμιο στις βρεφικές τροφές: Νέα όρια για πουρέδες, δημητριακά και παιδικά γεύματα

Τα προτεινόμενα επίπεδα κυμαίνονται από 10 έως 45 μικρογραμμάρια ανά κιλό, ανάλογα με την κατηγορία τροφίμου, στο πλαίσιο νέων μέτρων για τη μείωση της έκθεσης των παιδιών σε βαρέα μέταλλα

Νέος πονοκέφαλος για τη βιομηχανία τροφίμων: Η ΕΕ ζητά ελέγχους για τις χλωριωμένες παραφίνες – Νέες απαιτήσεις αναλύσεων

Η νέα ευρωπαϊκή σύσταση προβλέπει τετραετή παρακολούθηση χημικών επιμολυντών σε βασικές κατηγορίες τροφίμων.